PRAVO NA IZBOR

Joe Biden obećao pravo na pobačaj ako demokrati zadrže kontrolu nad Kongresom

Predsjednik pokušava ujediniti svoje pobornike oko pitanja pobačaja koji je Vrhovni sud značajno ograničio prije četiri mjeseca

Joe Biden

 Anna Moneymaker/Afp

Američki predsjednik Joe Biden, pod novim pritiskom zbog inflacije uoči izbora na sredini mandata, u utorak je rekao da će u siječnju potpisati zakon koji će kodificirati pravo na pobačaj ako će demokrati iduće godine kontrolirati Kongres.

Bidenovi demokrati mogli bi na nadolazećim izborima u studenom izgubiti kontrolu nad donjim domom parlamenta, a potencijalno i nad Senatom.

Predsjednik sada pokušava ujediniti svoje pobornike oko pitanja pobačaja koji je Vrhovni sud značajno ograničio odlukom prije četiri mjeseca, ukinuvši presudu Roe protiv Wadea.

Ako demokrati dobiju još senatora i zadrže kontrolu nad Zastupničkim domom Biden će u siječnju potpisati zakon koji će kodificirati odluku Roe protiv Wadea.

„Ovo je obećanje koje dajem vama i američkom narodu: prva mjera koju ću poslati Kongresu bit će o kodifikaciji Roe protiv Wadea”, rekao je Biden u utorak u washingtonskom Howard Theatreu.

Pozvao je Amerikance da se sjete kako su se osjećali na dan poništenja te odluke.

„Želim da se sjetite da zadnja riječ sada nije na sudu. Ona nije na ekstremističkim republikancima u Kongresu. Konačna odluka o pravu na izbor je vaša. Ako ćete ispuniti svoj dio i glasati, demokratski čelnici u Kongresu će, obećavam vam, napraviti svoj dio. I ja ću to učiniti”.

Od odluke Vrhovnog suda s konzervativnom većinom pobačaj je zabranjen u 16 saveznih država. Demokrati trenutno drže slabu većinu u donjem domu, te putem završne riječi potpredsjednice Kamale Harris kontroliraju Senat koji je podijeljen na 50 demokrata i 50 republikanaca.

Kodifikacija prava na pobačaj bit će teška čak i ako demokrati zadrže svoju slabu prednost jer je za to potrebno 60 od 100 senatora.

Iako pobačaj igra jednu od ključnih uloga u porukama demokrata uoči izbora na sredini mandata, anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da Amerikance više brine inflacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:29