UOČI DEBATE

Joe Biden objavio svoju poreznu prijavu: ‘Ovo je povijesna razina transparentnosti‘

Dokumenti koji su objavljeni pokazuju da su Biden i njegova supruga platili lani 299.346 dolara saveznog poreza
 Roberto Schmidt/AFP

Joe Biden je u utorak objavio svoje porezne prijave za 2019., uoči predsjedničke debate s Donaldom Trumpom, koji se našao na meti medija zbog objave informacija o njegovim krajnje malim uplatama poreza i izbjegavanja da objavi svoje porezne prijave.

Dokumenti koje je demokratski kandidat za Bijelu kuću objavio na svojoj mrežnoj stranici pokazuju da su Biden i njegova supruga platili lani 299.346 dolara saveznog poreza.

U nedjelju je New York Times otkrio da je Donald Trump, koji od izbora za predsjednika ne želi objaviti svoje porezne prijave, 2016. platio tek 750 dolara poreza saveznoj državi.

Porezne prijave za prošlu godinu objavila je i kalifornijska senatorica Kamala Harris, Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu Sjedinjenih Država.

"Ovo je povijesna razina transparentnosti koja bi Amerikancima trebala vratiti vjeru da će njihovi čelnici brinuti za njih, a ne samo za sebe", rekla je zamjenica šefa Bidenove kampanje Kate Bedingfield u razgovoru s novinarima.

"Gospodine predsjedniče, objavite svoje porezne prijave ili zašutite", dodala je.

Debata u utorak mogla bi biti ključna za Bidena ako pokaže da je sposoban suprotstaviti se Trumpu i preuzeti Ovalni ured, smatraju analitičari.

Biden vodi protiv Trumpa u anketama na državnoj razini, no istraživanja na razinama ključnih saveznih država pokazuju da je između dva kandidata razlika manja.

Iako se čini da je većina glasača već odlučila za koga će glasati, i dalje su mogući obrati. Po istraživanju koje su Reuters i Ipsos proveli između 22. i 24. rujna, oko 17 posto Trumpovih i Bidenovih birača tvrdi da su spremni promijeniti svoje mišljenje.

Oko 9 posto onih koji kažu da će vjerojatno izaći na birališta još se nije odlučilo ni za jednog kandidata, više od dvostruko manje nego na prošlim izborima 2016. godine.

"Birači su se odlučili u vezi Donalda Trumpa. No još ne znaju što da misle o Joeu Bidenu", rekao je republikanski strateg Alex Conant, pomoćnik senatora Marca Rubia tijekom njegove kandidature na predizborima 2016. godine.

"Ako Biden pokaže da ne plaši neovisne i da je sposoban obavljati funkciju predsjednika, to će mu znatno pomoći", smatra Conant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:46