BRUTALNOST

Joe Biden se sastao s obitelji teško ozlijeđenog Jacoba Blakea. ‘Moramo vidati rane...‘

Bidenova ekipa je rekla da je on razgovarao s ocem, dvije sestre i bratom Jacoba Balkea, a s majkom telefonski
Joe Biden
 Alex Wong/AFP

Demokratski kandidat za predsjedničke izbore Joe Biden privatno je u četvrtak razgovarao s obitelji Jacoba Blakea, crnca kojeg je teško ranila policija u Wisconsinu, rečeno je iz Bidenove kampanje kada je došao u zračnu luku Milwaukeea.

Afroamerikanac (29) je pogođen sa sedam metaka što je izazvalo nemire u Kenoshi, u ključnoj državi Wisconsin prošlog tjedana. Američki predsjednik Donald Trump je u utorak posjetio taj grad, ali nije se sastao s obitelji, niti ju je spomenuo.

Novinari nisu mogli nazočiti susretu, organiziranom sredinom dana na koji su došli i odvjetnici obitelji Blake. Biden nije odgovarao na pitanja novinara nakon susreta.

Njegova ekipa je rekla da je on razgovarao s ocem, dvije sestre i bratom Jacoba Balkea, a s majkom telefonski.

Jacob Blake je hospitaliziran i paralizirane su mu noge.

Snimke njegovog privođenja 23. kolovoza su oživjele prosvjedni pokret protiv rasizma i policijskog nasilja, koji je eskalirao u tri noći nereda u Kenoshi.

Napetosti u Kenoshi su kulminirale 25. kolovoza kada je jedan 17-godišnjak iz poluautomatske puške pucao na trojicu prosvjednika i dvojicu ubio. Njegovo uhićenje dan kasnije je donekle smirilo nemire.

Donald Trump je odbio osuditi napad tog mladića, Kyle Rittenhousea, optuženog za ubojstvo s predumišljajem.

"Moramo vidati rane", rekao je u srijedu Joe Biden, koji neumorno upozorava na "institucionalni rasizam", ali i osuđuje nasilje tijekom prosvjeda.

Tijekom njegova posjeta Kenoshi, gradu sa 100.000 stanovnika na Michiganskom jezeru republikanski predsjednik, kojem je poruka kampanje povratak "reda i zakona", zahvalio je policiji i izjednačio "unutarnji terorizam" i nasilne prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19