DIPLOMATSKI KORACI

Joe Biden uputio prvi poziv čelniku neke druge države: S Trudeauom dogovorio sastanak idući mjesec

Bijela kuća objavila je da je tim pozivom istaknuta strateška važnost odnosa SAD-a i Kanade
Joe Biden i Justin Trudeau
 AFP

Američki predsjednik Joe Biden telefonom je razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u petak, u prvom pozivu američkog predsjednika stranom čelniku od inauguracije ovaj tjedan.

Dogovorili su se da će se sastati sljedeći mjesec "kako bi se unaprijedila važna obnova dubokog i trajnog prijateljstva između Kanade i Sjedinjenih Država", objavio je Trudeauov ured.

Bijela kuća objavila je da je tim pozivom istaknuta strateška važnost odnosa SAD-a i Kanade te da će ojačati suradnju u borbi protiv pandemije, na području obrane, gospodarskih veza i globalnog vodstva u rješavanju klimatskih promjena.

Biden i Trudeau razgovarali su o svojoj zajedničkoj viziji održiva gospodarskog oporavka i dogovorili se o suradnji u postizanju neto nula emisija.

Biden je primio na znanje Trudeauovu razočaranost zbog njegove odluke da ukine dozvolu za kontroverzni naftovod Keystone XL, priopćila je Bijela kuća.

U jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika, Biden je opozvao dozvolu izdanu u ožujku 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s gospodarskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:39