UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Joe Biden uskoro u Europi, poznato je kada Leopardi i Challengeri stižu u Ukrajinu

Ključne događaje 337. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Ilustracija, Tu-95 u letu

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Ključni događaji dana

- 337. je dan rata u Ukrajini

- Novi raketni napad na Ukrajinu

- Peskov reagirao na komentar Zelenskog o Putinu: ‘Odgovor nije potreban‘

- Prvi Leopardi u Ukrajini već u ožujku, većina Nijemaca za isporuku

- SAD je potvrdio da šalje 31 tenk M1 Abrams Ukrajini

- Njemačka šalje 14 tenkova Leopard 2A6 Ukrajini

- Leoparde bi mogli poslati i Španjolska, Finska i Nizozemska, a potom i Poljska i Norveška

- Još prošlog tjedna Britanija potvrdila da šalje 14 tenkova Challenger 2 Ukrajini


Kanada šalje 4 Leopolda

Kanada je potvrdila da će ukrajinskoj vojsci poslati 4 tenka Leopold, prenosi AFP.

- Ova donacija, u kombinaciji s doprinosima saveznika i partnera, značajno će pomoći oružanim snagama Ukrajine u obrani od ruske invazije - rekla jekanadska ministrica obrane Anita Anand, novinarima u Ottawi.


Macronov suradnik: Tenkove nećemo slati, avione možda

Francuzi nisu isključili slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali pod uvjetom da to ne dovodi do eskalacije rata, ne potkopava nacionalnu ili europsku sigurnost i da je od koristi Ukrajincima, rekao je Thomas Gassilloud, predsjednik odbora Nacionalne skupštine za nacionalnu obranu i oružane snage, te utjecajni zastupnik i bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, piše Guardian.

- Vidjet ćemo u nadolazećim tjednima što će se sljedeće dogoditi jer se stvari brzo odvijaju - kazao je Gassiloud, koji je bio u Londonu kako bi se sastao s britanskim zastupnicima.

Gassilloud je rekao da je ipak malo vjerojatno da će Francuska poslati tenkove iz svoje borbene flote Leclerc jer nisu komplementarni s tenkovima iz Amerike i Njemačke.

- Za Ukrajince će biti skupo i komplicirano naučiti upravljati različitim vrstama tenkova. A kao i tenkovi, i zrakoplovi trebaju dugotrajnu specijalističku obuku s do 20 zemaljskog osoblja potrebnog za svakog pilota - kazao je Gassilloud.


Američka veleposlanica stigla u Moskvu

Nova američka veleposlanica u Rusiji Lynne Tracy stigla je u Moskvu, navodi se u tvitu američkog veleposlanstva, prenosi CNN.

Prije odlaska u Moskvu, Tracy se sastala s ruskim veleposlanikom u SAD-u Anatolijem Antonovim.

"Bili smo jasni u vezi s našom željom da održimo otvorene kanale komunikacije s Rusijom", rekao je u utorak glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price, dodajući da se ti kanali koriste "kako bismo znali gdje smo u vezi s pitanjima koja su nam od najvećeg prioriteta, ”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da Moskva vidi isporuku modernih borbenih tenkova Zapada u Ukrajinu kao njihovo "izravno uključivanje" u sukob između Ukrajine i Rusije.


Poljski Leopardi u Ukrajini već za par tjedana

Ukrajina bi trebala primiti tenkove i teška oklopna vozila od Njemačke, SAD-a, Velike Britanije Švedske, Nizozemske i Poljske.

Zamjenik poljskog ministra obrane Wojciech Skurkiewicz rekao je za Radio Plus da bi tenkovi iz njegove zemlje mogli biti poslani "u roku od nekoliko tjedana".

Ukrajina se nadati osnažiti svoj arsensal prije nego što Rusija pokrene, kako se vjeruje, ofenzivu na proljeće.


Biden stiže u Europu na godišnjicu ruske invazije

Predsjednik Joe Biden razmišlja o posjetu Europi 24. veljače, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, javlja NBC. Poljska je jedna od nekoliko lokacija koje se razmatraju za putovanje. Američki dužnosnici, tvrdi NBC, raspravljali su I o najavi drugog velikog paketa vojne pomoći, koji bi mogao biti odobren upravo u vrijeme Bidenova posjeta Europi. otprilike u isto vrijeme.

Ova vijest uslijedila je nakon jučerašnje odluke Amerike da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 Abrams.


SAD i službeno proglasile Wagner kriminalnom organizacijom

Sjedinjene Američke Države i službeno su proglasile Grupu Wagnerovu transnacionalnom kriminalnom organizacijom. Sva imovina privatne vojne tvrtke zamrznuta je u SAD-u, prenosi Sky News.

Izvršna naredba predviđa daljnje sankcije plaćenicima, pri čemu je američko Ministarstvo financija optužilo skupinu da je odgovorna ili suučestvovala u napadima na žene, djecu ili civile u Srednjoafričkoj Republici, putem prisilnog raseljavanja i napada na bolnice.

"Osoblje Wagnera uključeno je u kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici (CAR) i Maliju", navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Washington je također uveo sankcije ruskom dioničkom društvu Terra Tech i kineskom Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, koje je optužio za potporu vojnim operacijama Wagnera.


Challengeri u Ukrajini do kraja ožujka

Britanski ministar obrane Alex Chalk je rekao da je u njjhovom planu isporučiti 14 tenkova Challenger 2 ukrajinskoj vojsci do kraja ožujka.


Rusi u Ukrajini danas ubili 11 ljudi

U napadima raketama i bespilotnim letjelicama danas je u Ukrajini poginulo 11 ljudi. Rusija je ukupno ispalila 55 raketa, od kojih je 47 presretnuto, rekao je Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je u napadu ubijena prva osoba u prijestolnici od novogodišnje noći. Obrambeni sustavi u tom području oborili su 15 projektila.

Napadi su uslijedili dan nakon što su se Njemačka i SAD složile poslati tenkove u Ukrajinu. Treba naglasiti kako je Rusija razvila obrazac pokretanja napada svaka dva tjedna.

Jedna od meti bio je Herson, gdje su granate ubile dvoje ljudi, a ranilo još njih pet, priopćila je regionalna uprava.


Zalužni: Rusi su gađali ukrajinske ciljeve hipersoničnim projektilima

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni u priopćenju je ustvrdio da su ruske snage u današnjim napadima diljem RUsije koristili hipersonične projektile Kinžal.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska uništila je 47 projektila, od kojih 20 na području Kijeva. Tri od četiri rakete X-59 nisu uspjele pogoditi cilj.

- Ruski cilj ostaje isti, psihološki pritisak na Ukrajince i uništavanje kritične infrastrukture, rekao je.


Francuska šefica diplomacije u Odesi

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna stigla je u četvrtak u Odesu, strateški lučki grad na ukrajinskoj crnomorskoj obali, u sklopu napora Francuske da ojača odnos s Ukrajinom i razgovara o njenim potrebama u nadolazećim mjesecima.

UNESCO je povijesno središte Odese stavio u srijedu na popis ugrožene svjetske baštine.

Colonna posjetom želi poslati poruku Moskvi u trenucima dok raste strah da bi Rusija gotovo godinu dana nakon početka invazije mogla pokrenuti ofenzivu na Odesu kako bi Ukrajini oduzela ključni izlaz na more.

"Ako je cilj Rusije doista lišiti Ukrajinu svakog pristupa moru, jednog će dana morati ići čak do Odese znajući da su Odesa prozor prema daljnjoj destabilizaciji Moldavije, Rumunjske i europskog teriitorija u cjelini", rekao je francuski diplomatski izvor novinarima uoči posjeta.

"Ideja je pokazati da Odesa nije samo ukrajinski grad, već i grad koji je proglašen svjetskom baštinom", dodao je.

Colonna bi se trebala sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći.

Vjerojatno će razgovarati i o tome je li Francuska spremna isporučiti tenkove Leclerc nakon što su se SAD i Njemačka obvezali isporučiti tenkove vlastite proizvodnje.

Francuska je do sada pristala poslati borbena oklopna vozila AMX-10 RC.

Pariz argumentira da, za razliku od njemačkih Leoparda koje posjeduju brojne europske vojske i dostupno ih je do dvije tisuće, postoji samo 200 tenkova Leclerc. Također, više ih se ne proizvodi.

Francuski izvori kažu i da je Leclerc teško održavati što otežava stvaranje logističkog lanca u Ukrajini.

Vlada je rekla da razmatra zahtjev i da će uskoro donijeti odluku.

"Ne kažem da se to neće dogoditi, ali ne mislim da bi to napravilo veliku razliku", rekao je diplomat, dodajući da je Kijev jasno dao do znanja Francuskoj da od njih ponajviše očekuje obrambene i radarske sustave te streljivo.


Prvi Leopardi u Ukrajini već u ožujku, većina Nijemaca za isporuku

Njemačka bi prve tenkove Leopard 2 mogla isporučiti Ukrajini već u ožujku, a prema ispitivanjima javnog mijenja isporuku tenkova podržava većina Nijemaca, priopćeno je u četvrtak.

"Prva satnija s njemačkim tenkovima bi mogla biti spremna krajem ožujka ili početkom travnja", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius.

Tenkovi bi Ukrajinu mogli "staviti u poziciju da se uspješno suprotstavi ruskim postrojbama", rekao je Pistorius tijekom posjeta postrojbama Bundeswehra u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt,

"Tenkovi bi trebali biti pravovremeno u Ukrajini kako bi bili u upotrebi prije početka očekivane ruske proljetne ofenzive", dodao je njemački ministar obrane.

On je još jednom opravdao oprezni pristup njemačke savezne vlade u procesu donošenja odluke o isporuci tenkova Ukrajini.

"Mi smo pregovarali s našim prijateljima i partnerima, a za to je potrebno vrijeme", rekao je Pistorius.

Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, nešto više od polovine ispitanih, njih 53 posto, podržava isporuku tenkova Leopard Ukrajini.

Najveći broj pristaša isporuke tenkova je među biračima vladine stranke Zeleni, a protivnika među pobornicima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Protivljenje isporuci tenkova je posebice veliko na istoku Njemačke, području bivšeg DDR-a koji se desetljećima nalazilo pod utjecajem Sovjetskog Saveza.

Anketa je pokazala i da 41 posto ispitanih vjeruje da bi isporuka tenkova mogla promijeniti ishod rata.

Većina ispitanih, 63 posto, istodobno odbacuje isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini, kako to trenutno traži ukrajinsko vodstvo.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, obraćajući se Bundestagu u srijedu, odbacio mogućnost isporuke borbenih zrakoplova Ukrajini.


Kraj zračne uzbune, u regiji Hersona jedna osoba poginula

U regijama Odesa, Sumi i Černihiv oglašen je kraj zračne uzbune.

Ukrajinski javni servis Suspilne javlja da je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene nakon granatiranja Kočubeivke, naselja na sjeveru regije Herson.


Zastupnik Bundestaga objasnio zašto je Njemačka oklijevala da pošalje tenkove

Iako je Njemačka jučer potvrdila odluku da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, trebalo je proći dosta vremena da se vlasti odluče na takav potez.

Mogući odgovor zašto je Njemačka oklijevala dao je zastupnik Bundestaga Marcus Faber, koji je pojasnio da je prilagodba Njemačke kao pacifističke nacije od Drugog svjetskog rata bila teška.

- Trebalo je dosta vremena da promijenimo takav stav nakon ruske agresije. Nekima je trebalo dulje.

Dao je naslutiti da su postojale generacijske razlike u pristupu.

Član njemačkog Odbora za obranu također je odbacio sugestije da bi slanje tenkova moglo dovesti do eskalacije rata.


Peskov reagirao na komentar Zelenskog o Putinu: ‘Odgovor nije potreban‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je rekao da je najava slanja tenkova u Ukrajinu još jedan dokaz izravne umiješanosti Washingtona i europskih prijestolnica u sukob.

Također je odbacio komentare ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je u razgovoru za Sky News rekao da je Vladimir Putin za njega "nitko" i da nema interesa s njim razgovarati.

- Mislim da odgovor nije potreban, odgovorio je Peskov na pitanje dopisnice Sky Newsa.

- On je sam odavno prestao biti mogući protukandidat predsjedniku Putinu, rekao je, ukazujući na, kako je rekao, neuspjeh Zelenskog da "ispuni predizborna obećanja u pogledu rješavanja situacije u regiji Donbas i ispunjavanja sporazuma iz Minska".

- Zelenski se pripremao za rat, rekao je.


Hakerski napad na glavne servere u regiji Černihiv

Guverner Černihiva Vjačeslav Čaus potvrdio je da su hakirani IT sustavi u regiji.

- Jučer je izveden hakerski napad velikih razmjera na servere vlasti u regiji. S ciljem zaštite dio sustava je onesposobljen. Stranice regionalnih i lokalnih vlasti privremeno nisu dostupne. Stručnjaci rade na ponovnom osposobljavanju sustava. Ovo nije prvi takav napad, bilo ih je nekoliko u zadnjih godinu dana, rekao je.

Navodi kako ovakvi napadi nemaju nikakav utjecaj na rad, osim što je potrebno više vremena za razmjenu informacija.


U Münchenu uhićen Nijemac koji je navodno bio ruski špijun

Njemački državljanin uhićen je u zračnoj luci u Münchenu pod sumnjom za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja obavještajnih podataka Rusiji, priopćio je u četvrtak ured glavnog tužitelja.

Reuters javlja da je muškarac, identificiran samo kao Arthur E, uhićen u nedjelju po dolasku u Njemačku iz Sjedinjenih Američkih Država. Navodno je bio suradnik Carstena L., djelatnika njemačke tajne službe (BND) koji je u prosincu uhićen pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju.

Vjeruje se da je Arthur E., koji nije djelatnik BND-a, ruskoj obavještajnoj službi prenio informacije koje je dobio od Carstena L.


Val projektila i dronova, u Kijevu poginula jedna osoba

Kako javlja Guardian, na Ukrajinu je ispaljeno više od 30 projektila, a preko noći su diljem zemlje oborena i 24 drona iranske proizvodnje. Eksplozije su zabilježene u više regija, između ostalog i Kijevu.

Prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička, u jutrošnjem raketnom napadu na Kijev poginula je jedna osoba, a dvije su ozlijeđene. Raketa je navodno pala na nestambenu zgradu.

Projektili su pogodili dva energetska postrojenja u regiji Odesa. Ranije smo izvijestili o dimu koji se diže iznad Odese.


Ispaljeno 30 projektila, eksplozije diljem Ukrajine

Zabilježeno je više eksplozija diljem Ukrajine, javlja agencija Nexta. Detonacije su zabilježene u oblastima Dnjipropetrovsk, Herson, Kijev i Mikolajiv. O eksplozijama u glavnom gradu izvještava i gradonačelnik Vitali Kličko putem Telegrama.

Ukrajinski javni servis Suspilne javlja da se očekuje 30 projektila, koji su ispaljeni u nekoliko regija.

Glasnogovornik zračnih snaga rekao je da je poletjelo šest ruskih bombardera Tu-95 koji su već ispalili projektile na ukrajinske ciljeve.

Novinar Reutersa čuo je zvuk projektila koji leti iznad glave na niskoj visini, oko 30 km od glavnog grada Kijeva.

Gradske vlasti Kijeva javljaju da je 15 projektila ispaljeno u smjeru prijestolnice, ali da ih je protuzračna obrana sve oborila.

Dvije rakete uočene su iznad područja Mikolajiva, rekao je guverner te oblasti Vitalij Kim. "Projektili lete unutar teritorija Ukrajine. Najmanje dva sjeverozapadno kroz regiju Mikolajiv", rekao je.

Uzbuna za zračni napad oglasila se diljem zemlje dok su ljudi išli na posao. Stanovnicima je poručeno da potraže skloništa. U glavnom gradu Kijevu ljudi su se sklonili u stanice metroa, a neki su sjedili na dekama i malim plastičnim stolcima.

Andrij Jermak, šef predsjedničkog ureda, rekao je da su prvi ruski projektili srušeni.

Na Telegramu su se pojavile snimke dima na nebu iznad Odese.


Zelenski pozvao na rješavanje pitanja deportacija u Rusiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je višeg dužnosnika Ujedinjenih naroda (UN) da pomogne u pronalaženju načina za rješavanje pitanja koje ukrajinske vlasti osuđuju kao ozbiljnu posljedicu 11 mjeseci rata - deportacije u Rusiju tisuća odraslih i djece.

Ukrajina je mjesecima osuđivala izvješća o masovnim deportacijama u Rusiju, često u udaljene regije tisućama kilometara od Ukrajine. Rusija poriče bilo kakvu sugestiju o maltretiranju ili kriminalnim namjerama, opisujući masovna kretanja kao evakuacije.

"Rasprava se prije svega usredotočila na naše ljude koje su okupatori deportirali u Rusiju", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, referirajući se na razgovore s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem ranije u srijedu.

Potreban je mehanizam za zaštitu i vraćanje ljudi i privođenje na odgovornost svih onih koji su krivi za deportacije. Siguran sam da institucije UN-a mogu pokazati vodstvo u rješavanju toga problema, dodao je.

Zelenskij je genocidom opisao rusku politika zatočeništva i prisiljavanja izbjeglica da uzmu rusko državljanstvo. Ukrajinski ministar vanjskih poslova osudio je "državno organiziranu otmicu djece".

Grandi, koji je završio turneju po šest gradova Ukrajine, rekao je da je bio posebno dirnut posljedicama raketnog napada koji je prošlog tjedna ubio 46 ljudi u središnjem gradu Dnjepru.

"Bio sam svjedok rata na mnogim mjestima", rekao je u videu objavljenom na Twitteru UNHCR-a. "Ali kada vidim te stanove koji su podijeljeni na dva dijela... kada saznam da su ljudi ubijeni u jednom udarcu, uključujući šestero djece pod ruševinama, ostaje mi malo za reći."

Zelenski je kritizirao kao neučinkovite napore drugih međunarodnih organizacija da se pozabave pitanjem deportacija, uključujući Međunarodni odbor Crvenog križa i 57-članu Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi.

Službeni ukrajinski portal pod nazivom Children of War navodi 459 ubijene djece i 916 ranjenih u sukobu od 26. siječnja. Stranica kaže da je 14.711 djece deportirano, a 126 vraćeno.

Ukrajinski zagovornici ljudskih prava govore o mogućoj deportaciji stotina tisuća građana.

Američki State Department naveo je brojke između 900.000 i 1,6 milijuna deportiranih Ukrajinaca, uključujući 260.000 djece.


Zelenski: ‘Brzina dostave tenkova je ključna‘

Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom večernjem video obraćanju, Zelenski je također rekao da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zatražio isporuku projektila dugog dometa i zrakoplova, nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obvezali da će isporučiti napredne borbene tenkove.

"Sada je ključna brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u opskrbi Ukrajine tenkovima. Brojke u tenkovskoj potpori", rekao je Zelenski. "Moramo formirati takvu tenkovsku silu, takvu silu slobode da nakon što udari, tiranija nikada više ne ustane."

Rusija, koja je izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu prije 11 mjeseci u, kako je nazvala, "specijalnoj vojnoj operaciji" za zaštitu ruske sigurnosti, osudila je odluku o tenkovima kao opasnu provokaciju.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici opisuju rat Moskve kao otimanje teritorija u imperijalnom stilu.

Zelenski se osvrnuo na svoj razgovor sa Stoltenbergom rekavši da se "mora postići napredak u drugim aspektima naše obrambene suradnje", naime projektilima dugog dometa, topništvu i zrakoplovima za Ukrajinu.

"Ovo je san. Ali to je i zadatak. Važan zadatak za sve nas", rekao je Zelenski.


Tko šalje tenkove Ukrajini?

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je poručio da SAD šalje 31 tenk M1 Abrams Ukrajini, a nekoliko sati prije toga njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da Njemačka Kijevu šalje 14 tenkova Leopard 2A6. Ukupno bi Njemačka mogla poslati i do 44 tenkova.

Osim Njemačke, Leoparde 2 Ukrajini će vrlo vjerojatno dostaviti još nekoliko zemalja. Očekuje se da će Poljska poslati 14 primjeraka, Norveška 8, dok bi Nizozemska mogla poslati 18 komada. Također, nepoznati broj tenkova mogle bi poslati i Finska i Španjolska.

Još prošlog tjedna Velika Britanija je potvrdila da šalje 14 tenkova Challenger 2, a o donaciji svojih tenkova Leclerc razmišlja i Francuska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:17