PODRŠKA

Joe i Jill Biden u obilasku Teksasa nakon katastrofalne oluje: ‘Moje su molitve s vama...‘

Stanovnici tradicionalno konzervativne američke savezne države Bidena su toplo primili, a on im je obećao pomoći
Joe i Jill Biden
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden, kojemu se pridružilo nekoliko najviših državnih republikanskih i demokratskih političkih čelnika, u petak je, zajedno sa suprugom Jill, obišao Teksas koji je prošli tjedan paralizirala katastrofalna oluja te je posjet iskoristio da stanovnike pozove na jedinstvo.

"Kada kriza pogodi neku od naših saveznih država, poput ove u Teksasu, to ne boli samo republikance ili demokrate. Boli sve građane Amerike, a naš je posao pomoći svakome kome je pomoć potrebna", rekao je Biden koji je obilazak završio na glavnome punktu za cijepljenje protiv covida-19 u Houstonu.

"Moje su molitve s vama nakon ove oluje ... Bit ćemo istinski partneri koji će vam pomoći da prebrodite posljedice ove oluje, kao i pandemiju."

Stanovnici tradicionalno konzervativne američke savezne države Bidena su toplo primili.

Bidenov pristup ljudima, tijekom kojega je u prvi plan stavio empatiju prema žrtvama, bez obzira na njihove političke sklonosti, u potpunoj je suprotnosti s prvim predsjedničkim posjetom mjestu katastrofe bivšega predsjednika Donalda Trumpa, a radilo se također o Houstonu nakon uragana Harvey 2017. godine.

Trump se tijekom obilaska nije susreo sa žrtvama oluje, a četiri dana nakon što se onamo vratio pozvao je stanovnike, koji su se bili prisiljeni preseliti u skloništa, da se "dobro zabave".

Država Teksas nije bila dobro pripremljena za oluju ni za dugotrajne temperature ispod ništice, od čijih je posljedica samo u području Houstona smrtno stradalo najmanje 50 ljudi.

Milijuni stanovnika ostali su bez struje i vode za piće zbog puknuća cijevi i ostalih šteta povezanih s nezapamćenom olujom.

Biden je obećao da će država pomoći u oporavku stanovnicima Teksasa te da će osigurati pomoć javnome zdravstvu te savezne države i ekonomskom oporavku od posljedica epidemije koronavirusa.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner, demokrat koji je i sam izgubio dom u oluji, rekao je da je teško shvatiti razmjere katastrofe.

"Mnogi domovi nisu oštećeni izvana, no unutrašnjost je nastradala zbog puknuća cijevi i poplava", kazao je novinarima čekajući da se pozdravi s predsjednikom i prvom damom, Jill Biden.

U agenciji Houston Food Bank, Jill Biden je pomogla pakirati hranu za potrebite prije nego što se ponovno pridružila predsjedniku na središnjem punktu za cijepljenje.

Prošli je tjedan Biden potpisao deklaraciju o katastrofi za veći dio Teksasa, a državni čelnici lobirali su u petak za proširenje njezina opsega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:05