NENAJAVLJENI POSJET

John Kerry iznenada u Egiptu

 AFP

KAIRO - Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je kao najviši američki dužnosnik otkad je Abdel Fatah al-Sisi postao predsjednik doputovao u iznenadni posjet u Egipat .

Kerry će se susresti s egipatskim predsjednikom, koji je položio zakletvu prije dva tjedna, a trebao bi razgovarati o bojaznima Washingtona glede represije i vladine "taktike" koja, kako smatra SAD, "dijeli" egipatsko društvo. Vjeruje se da će dvojica političara znatan dio razgovopra posvetiti i temama vezanim uz rastuće nemire i širenje ekstremizma u Iraku.

Do posjeta dolazi dan nakon što su na sudu potvrđene 183 smrtne kazne, među kojima ona vrhovnom vođi Muslimanskog bratstva Muhamedu Badiji.

Povodom posjeta koji bi trebao trajati nekoliko sati, američki dužnosnici objavili su da je prije desetak dana, nakon što je dobio zeleno svjetlo Kongresa, Washington deblokirao 572 milijuna dolara pomoći Egiptu, što je dio ukupne svote od 1,5 milijardi dolara koju SAD svake godine daju svojem velikom savezniku, a koju su u potpunosti suspendirali nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Muhameda Mursija.

Kerry bi se trebao susresti i s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, nekadašnjim egipatskim veleposlanikom u Washingtonu, te potom otputovati za Aman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:55