POČETAK KRAJA OBAMACAREA

JOHN MCCAIN SE VRATIO U SENAT I SPASIO REPUBLIKANCE Dao ključni glas za početak rasprave o ukidanju Obamacarea i svima očitao bukvicu: 'Ovo je rasulo'

 REUTERS

Američki senat izglasao je u utorak početak rasprave o nastavku reforme zdravstvenog sustava, pri čemu je ugledni senator John McCain pozvao na jedinstvo i kompromis glede rješenja za zdravstveno osiguranje te kazao kako neće glasati za republikanski prijedlog zakona u sadašnjem obliku, javljaju agencije.

McCain se pojavio na Capitol Hillu prvi put otkad mu je dijagnosticiran tumor na mozgu i ondje će ostati nekoliko dana te se vratiti u Arizonu zbog liječenja.

- Kongres, koliko se mogu sjetiti, nikada nije bio podijeljen kao do sada. Prijatelji, ništa ne postižemo, naš sustav zdravstvenog osiguranja je u rasulu. Svi to znamo, i oni koji podržavaju Obamacare i oni koji mu se protive. Nešto se mora učiniti - rekao je McCain.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell izrazio je nadu da će dovršiti posao na prijedlogu zakona kojim bi se do kraja tjedna Obamacare poništio i zamijenio.

- Ovo je tek početak, nismo ovdje da bismo se hvalili. Dug je to put, ali ćemo ga završiti do kraja tjedna - kazao je McConnell.

Američki predsjednik Donald Trump izglasavanje u Senatu službene rasprave o zakonu o zdravstvenom osiguranju nazvao je "velikim korakom", nakon što je tjednima bio nezadovoljan zbog nesposobnosti većine da održi obećanje i poništi osiguranje koje je uspostavio njegov prethodnik Barack Obama.

S 51 glasom za i 50 glasova protiv, republikanci su uspjeli premostiti proceduralne prepreke, ali, kako navodi Reuters, još je neizvjesno hoće li biti dovoljno glasova za usvajanje zakona.

Ukoliko Obamacare bude ukinut i zamijenjen, milijuni Amerikanaca mogli bi izgubiti zdravstveno osiguranje, posebno zbog smanjenja pokrivenosti građana u okviru vladinog zdravstvenog programa za siromašnije Amerikance, poznatog kao Medicaid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41