NOVI BRITANSKI PREMIJER

Johnson: Brexit daje Britaniji 'ogromnu gospodarsku priliku'

 Getty images

Novi britanski premijer Boris Johnson ustvrdio je u subotu, predstavljajući svoje planove za razvoj zemlje nakon brexita, kako činjenica da Britanija napušta Europsku uniju daje njegovoj zemlji "ogromnu gospodarsku priliku" da promijeni svoj ekonomski pravac.

"Vjerujem da je to šansa za promjenu pravca kojim ide Velika Britanija i učini nas najboljom na svijetu zemljom za život", kazao je Johnson u govoru održanom u Manchesteru, na sjeveru zemlje.

"izlazak iz Europske unije ogromna je gospodarska prilika da učinimo stvari koje desetljećima nismo mogli učiniti", dodao je.

Johnson se založio za to da se započne raditi na planovima za stvaranje slobodnih luka i poreznih koncesija za poslovanje kao i da se ubrzaju razgovori o sporazumima o slobodnoj trgovini koji će se sklapati nakon brexita.

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije, uključujući 3,6 milijarde funti namijenjenih prometu i infrastrukturnim projektima izvan najvećih britanskih gradova.

Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

On je ponovno inzistirao na tome da o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla s EU treba ponovno pregovarati, zatraživši uklanjanje iz njega kontroverznog "backstopa" kojim bi se trebala jamčiti otvorena irska granica.

Tijekom obraćanja parlamentu u četvrtak Johnson je postavio ultimatum čelnicima EU da "preispitaju svoje odbijanje" da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku.

Ne bude li EU ponovno pregovarala "otići ćemo bez sporazuma", kazao je Johnson dodajući da je glavni prioritet njegove vlade obaviti pripreme za brexit bez sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 11:10