‘4000 ŽRTAVA DNEVNO‘

Johnson Englesku odveo u lockdown na temelju netočnih podataka?! ‘To je prastari model‘

Brojka od 4000 mrtvih dnevno bila čak dvostruko viša od iduće najpesimističnije procjene žrtava covida-19
Boris Johnson
 Alberto Pezzali/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u prilično dramatičnom obraćanju prošlog je vikenda najavio da Engleska ulazi u novi jednomjesečni lockdown, ovaj put nešto blaži nego onaj u proljeće (na primjer, škole i sveučilišta i dalje ostaju otvoreni).

- Ako sada ne reagiramo, naše će medicinsko osoblje uskoro morati birati tko će živjeti, a tko će umrijeti - poručio je Johnson.

Jedan od razloga za uvođenje novog lockdowna bio je i crni scenarij prema kojem bi u Ujedinjenom Kraljevstvu broj mrtvih od covida-19 mogao doseći i 4000 dnevno, a koji je u subotu predstavio glavni vladin znanstveni savjetnik Sir Patrick Vallance. No, otkako je ova apokaliptična projekcija predstavljena javnosti, neki stručnjaci otvoreno su kritizirali metodologiju kojom se došlo do spomenute brojke, piše Press Association.

Tako profesor Carl Heneghan sa Sveučilišta Oxford tvrdi da su grafovi koji su u subotu prikazani u Downing Streetu 10 (rezidenciji britanskog premijera) bazirani na modelima koji su stari najmanje tri tjedna. U međuvremenu su autori jednog od tih modela osjetno smanjili svoju procjenu mrtvih.

Profesor Heneghan i njegov kolega, dr. Daniel Howdon sa sveučilišta Leeds, obojica eksperti za analitiku u medicini, kažu da je sporni model Sveučilišta Cambridge i državne agencije za javno zdravstvo Engleske, a koji je vlada koristila, predviđao 1000 žrtava covida-19 dnevno u Velikoj Britaniji za 1. studenog. Taj dan je umrlo 162 ljudi od covid-19, a tjedni prosjek mrtvih iznosio je 265.

- Već dva modela vladine savjetodavne skupine SAGE pokazala su se kao pogrešna. Smatramo i da ova analiza treba proći kroz temeljitu provjeru podataka kako bi se procjene usporedile sa službenim brojem umrlih, a potom treba provjeriti jesu li niže procjene broja umrlih preciznije odgovarale stvarnom broju mrtvih - poručili su Heneghan i Howdon.

Valja spomenuti i da je brojka od 4000 mrtvih dnevno bila čak dvostruko viša od iduće najpesimističnije procjene žrtava covida-19 u slučaju da vlada ne poduzme nove korake i proglasi nove anti-korona mjere.

Usprkos sve glasnijim kritikama sporne prognoze, profesor Neil Ferguson s Imperial College London, od britanskih tabloida prozvan i "profesor lockdown" tvrdi da bi se Velika Britanija oko Nove godine mogla suočiti s novim i strožim zatvaranjem ako se širenje zaraze do tada ne smiri, piše Daily Mail.

Po njemu bi relaksacija oko Božića mogla negativno utjecati na širenje virusa te bi se broj inficiranih mogao opet podići na razinu koja bi zahtijevala uvođenje novog lockdowna. Ferguson je, inače, tijekom prvog lockdowna smijenjen s funkcije glavnog Johnsonovog korona savjetnika nakon što je ulovljen u kršenju vlastitih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 02:44