RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Johnson na ulicama Kijeva poput zvijezde, građani mu mahali i dozivali ga. Pogledajte snimke!

Ključne događaje 45. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Boris Johson u Kijevu

 Afp

Ključni događaji

- 45. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- U Makarivu, gradiću zapadno od Kijeva, pronađena je masovna grobnica sa 132 leša

- ruske snage nastavljaju s pregrupiranjem i pripremama za sveobuhvatni napad na području Donbasa

- u nenajavljeni posjeti Kijevu stigao je britanski premijer Boris Johnson

- u Odesi uveden policijski sat do kraja vikenda zbog straha od ruskih raketnih napada

- službeni Kijev optužuje Moskvu da je u Rusiju prisilno deportirala više od 600.000 građana


>>> NOVO>>> 23:55 - Ukrajinska vlada na društvenim mrežama objavila je nekoliko zanimljivih isječaka posjeta Borisa Johnsona Kijevu.

Zelenski je odlučio 'prošetati' britanskog premijera ulicama ukrajinske metropole, a kako je vidljivo, Johnson se u nekim trenucima osjećao kao rock zvijezda.

Slučajni prolaznici su mu mahali, dozivali ga i zahvaljivali na pomoći ukrajinskom narodu. Vidno ganut Johnson im se također zahvaljivao, ali nije propustio spomenuti ulogu Zelenskog u cijeloj tragediji ukrajinskog rata.

- Imate divnog predsjednika - govorio je Johnson prolaznicima dok je u društvu do zuba naoružanih vojnika šetao ulicama metropole.

Također, zanimljiv je i video prvog susreta Zelenskog i Johnsona ispred predsjedničke palače u Kijevu.

- Kako si? Izgledaš odlično s obzirom na sva događanja - rekao je Johnson Zelenskom.

image
Stringer
image
Stringer

Nakon razgovora, Zelenski i Johnson kratko su se obratili novinarima.

- Ukrajina je spremna za tešku bitku s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje, rekao je Zelenski, kojemu je britanski premijer ponudio svježu financijsku i vojnu pomoć.

Johnson je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od glavnoga grada prije nešto više od tjedan dana. Njegov posjet nije bio ranije najavljen.

image
Stringer
image
Stringer
image
Stringer

- Danas sam se sastao sa svojim prijateljem, predsjednikom Zelenskim u Kijevu da bismo zajedno pokazali nepokolebljivu potporu ukrajinskom narodu - napisao je Boris Johnson na Twitteru nakon sastanka.

Obećao je da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Johnson je odao počast ukrajinskoj vojsci za "najveći podvig 21. stoljeća" koji je omogućio poraz "monstruoznih Putinovih nakana", stoji u priopćenju Downinga Streeta.


21:15 Čelnik čelnik Energoatoma Petro Kotin izjavio je da je njegov tim detektirao 'abnormalno visok stupanj radijacije' u černobilskoj Crvenoj šumi.

- Indikacije vanjskog zračenja na nekim područjima su bile 10 do 15 puta veći nego što je to normalno, ali unutarnje zračenje dobiveno kontaktom s površinom tla moglo bi biti 160 puta više nego što je uobičajeno - stoji u priopćenju Energoatoma na Telegramu.

Inače, to su područje prije odlaska raskopali ruski vojnici.


>>> NOVO>>> 20:00 Irina Vereščuk, zamjenica premijera, objavila je da je u subotu između Rusije i Ukrajine izvršena zamjena zarobljenika, trća od početka rata. Ukrajinka je rekla da se 14 ukrajinskih vojnika vraćaju doma, ali nije spomenula koliko je Rusa na slobodi.

Također, dodala je da se i dalje skupljaju dokazi preko ruskih zarobljenika o ratnim zločinima diljem zemlje i namjernom napadanju civila. O tome je pričao i predsjednik Zelenski u razgovoru za CBS.

- Imamo snimke zarobljenika koji su nam priznali da su ubijali civile. Kod nekih ruskih pilota pronašli smo i karte na kojima su zaokružene civilne mete - rekao je Zelenski.


18:35 Ured za strateške komunikacije ukrajinske vojske objavio je u subotu fotografiju koja navodno prikazuje mrtve ruske vojnike ostavljene u zajedničkoj grobnici nakon borbi u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov.

"Mit je da Rusi ne ostavljaju svoje mrtve", stoji u priopćenju. "Prilikom čišćenja naselja Vilkhivka, zajedničku grobnicu okupatora otkrili su vojnici 92. mehanizirane brigade kod Harkova."

CNN nije mogao odmah provjeriti autentičnost fotografije na kojoj se vidi najmanje 10 tijela u ruskoj uniformi.

Inače, jedan je od neslužbenih slogana ruskog rata u Ukrajini glasi “Mi svoje ne ostavljamo iza sebe”.

U priopćenju se tvrdi da su vojnici 92. mehanizirane brigade i dobrovoljačkih odreda u blizini Harkova 30. ožujka uništili dvije ruske bataljunske taktičke skupine.

Borbe su nastavljene na području grada Harkova na sjeveroistoku zemlje.

Grad je "granatiran praktički cijeli dan" i očekivala se ruska ofenziva u regiji Harkiv, iz smjera Izjuma, rekao je Vadim Denišenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine u izjavi za nacionalnu televiziju u subotu.

"Rusi nastavljaju jačati snage u tom smjeru. Razumijemo da je jedan od ključnih zadataka ruskih snaga doći do Donbasa, regije Donjeck, ili točnije do Slavjanska i Kramatorska sa strane Izjuma. Dakle, ovo je jedan od najtežih pravaca od danas", rekao je Denišenko


18:14 U sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za potporu Ukrajini prikupljena je 10,1 milijarda eura, objavila je u subotu u Varšavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kampanju pod nazivom 'Stand Up for Ukraine' pokrenula je međunarodna organizacija Global Citizen uz potporu Europske unije i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Uz svjetske čelnike koji su se u ime svojih zemalja obvezali da će prikupiti više milijarda dolara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, kampanji su se pridružili i umjetnici poput Eltona Johna, Alanis Morrissette, Billie Eilish, Annie Lennox i Chrisa Rocka.

“Svijet je u sklopu kampanje na kraju prikupio 9,1 milijardu eura, a usto je Komisija, zajedno s EBRD-om (Europska banka za obnovu i razvoj), dodala još milijardu za sve raseljene osobe u Ukrajini. Fantastično je to, dakle 10,1 milijarda eura", rekla je von der Leyen.

Dodala je da će se prikupljenoj svoti dodati i druga sredstva.

"Solidarnost zemalja, tvrtki i ljudi diljem svijeta nudi malo svjetla u ovim mračnim trenucima", rekla je Von der Leyen na obilježavanju završne ceremonije kampanje prikupljanja sredstva za Ukrajinu.

"A kada bombe prestanu padati, pomoći ćemo ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju. Nastavit ćemo braniti Ukrajinu", rekla je.

Putem video poruke prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajinska hrabrost već je ujedinila cijeli demokratski svijet", rekao je Zelenski, pozvavši Zapad da uvede više sankcija ruskim bankama i da prestane kupovati rusku naftu.

Više od 4,3 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju od početka ruske invazije 24. veljače, podaci su Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR).

UN procjenjuje i da je unutar Ukrajine raseljeno 7,1 milijuna stanovnika.


18:02 Europska unija razgovarat će o potpori koju će pružiti istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini na sastanku u nedjelju i ponedjeljak s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom, objavila je u subotu Europska komisija.

Karim Khan trebao bi se u nedjelju u Luxembourgu sastati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom te potom u ponedjeljak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u tom gradu.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske postrojbe da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubojstva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to niječe.

Visoki europski dužnosnici naglašavaju da treba poštivati pravnu proceduru i pričekati rezultate istrage koje provodi ukrajinsko pravosuđe uz potporu Međunarodnog kaznenog suda, EU-a, UN-ova Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u petak posjetila Buču zajedno s Borrellom, rekla je u subotu po odlasku iz Ukrajine: "Ako to nije ratni zločin, što je onda ratni zločin?".

No napomenula je da je potrebno provesti detaljnu istragu kako bi sud mogao prihvatiti tužbu za ratne zločine.

Međunarodni kazneni sud, sa sjedištem u Den Haagu, otvorio je više istraga o mogućim ratnim zločinima od 3. ožujka.

Istrage je otvorilo i 10 od 27 država članica EU-a.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u srijedu da su u Ukrajini počinjeni "ratni zločini".

Rekla je da su njezine službe primile "vjerodostojne optužbe po kojima su ruske oružane snage koristile kasetno streljivo u naseljenim područjima".

Europska unija osnovala je zajedničko istražno povjerenstvo s Ukrajincima kako bi se prikupilo dokaze u Buči i na drugim lokacijama, kojemu će se pridružiti stručnjaci za sudsku medicinu i policijski forenzičari iz europskih zemalja.

U tijeku su pregovori između europske agencije za pravosudnu suradnju Eurojust i ICC-a kako bi se i taj sud pridružio zajedničkoj istrazi.

Komisija je pozvala države članice koje su otvorile istrage da se također pridruže tom projektu.


17:44 Hrvatska će povećati pomoć prijateljskom ukrajinskom narodu i u sklopu globalne inicijative Global Citizen Impact osigurati dodatnih 100 milijuna eura za pomoć i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, najavio je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Više pročitajte OVDJE.


17:00 Europska komisija dat će milijardu eura za potporu Ukrajini i zemljama koje primaju izbjeglice, rekla je njezina predsjednica Ursula von der Leyen.

"Šest stotina milijuna ići će Ukrajini, ukrajinskim vlastima i djelomično Ujedinjenim narodima", rekla je von der Leyen na skupu prikupljanja sredstava za Ukrajinu u glavnom gradu Poljske Varšavi.

"A 400 milijuna eura ići će državama na prvoj crti koje rade tako izvanredan posao i pomažu izbjeglicama koje dolaze", rekla je.


16:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina "uvijek spremna" na razgovore s Rusijom, koji su na mrtvoj točki otkad su u gradu Buči kod Kijeva iz kojega su se Rusi povukli otkrivene stotine civilnih žrtava.

"Spremni smo boriti se i paralelno tražiti diplomatske puteve kako bi se zaustavio rat. Uvijek paralelno razmišljamo o dijalogu", rekao je ukrajinski predsjednik na kratkoj konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom koji je u posjetu Kijevu i Buči.


16:10 Britanski premijer Boris Johnson u nenajavljenom je posjetu ukrajinskom glavmom gradu Kijevu. Ondje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a fotografiju njihova susreta objavila je ukrajinska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu na svojem profilu na Twitteru uz poruku: 'Iznenađenje'.


16:07 Rusija je u subotu organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru između Poljske i Litve, prenio je Interfax pozivajući se na zapovjedništvo Baltičke flote, nekoliko dana nakon što je visoki ruski dužnosnik upozorio europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada.

"U kontroli je sudjelovalo do 1000 pripadnika vojske .... i više od 60 komada vojne opreme", objavilo je zapovjedništvo.

Osim toga, 20 bombardera Su-27 i Su-24 provelo je u noći borbenu obuku, simulirajući napade na spore zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu u Kalinjingradu, prenio je Interfax. Razlog za vježbe se ne navodi kao niti jesu li bile planirane.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško upozorio je u srijedu europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada kazavši da bi to bilo "igranje s vatrom". Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu tvrdeći da provodi "posebnu vojnu operaciju" u cilju demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje.

Zapad je uveo Moskvi stroge sankcije, a NATO je pojačao zaštitu svojeg istočnog krila.


14:39 YouTube je u subotu blokirao kanal donjeg doma ruskog parlamenta Duma TV, izazvavši ljutitu reakciju ruskih dužnosnika koji su mu zaprijetili restrikcijama. YouTube je u subotu objavio poruku da je Dumin kanal "ugašen zbog kršenja YouTubeovih pravila poslovanja".

YouTube, u vlasništvu Alphabeta, pod pritiskom je ruskog regulatora za medije Roskomnadzor i ruski dužnosnici brzo su odgovorili. "Kako se čini, YouTube je potpisao vlastiti nalog za uhićenje. Snimite sadržaj, prebacite ga na ruske platforme. I požurite", poručila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Roskomnadzor je rekao da je od Googlea, čiji je dio YouTube, zatražio da odmah omogući emitiranje Duminom kanalu. "Američka IT kompanija pridržava se izrazitog proturuskog stajališta u informacijskom ratu koji je pokrenuo Zapad protiv naše zemlje", ocijenio je Roskomnadzor.

Google je u odgovoru Reutersu poslanom e-mailom poručio da je predan poštovanju svih sankcija i zakona o trgovini. "Ako utvrdimo da neki profil krši naše uvjete poslovanja, poduzimamo odgovarajuće mjere. Naši timovi pozorno prate situaciju za bilo kakva ažuriranja i promjene".

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, rekao je da je odluka YouTubea novi dokaz kako Washington krši prava i slobode. "SAD želi monopol na širenje informacija. To ne možemo dopustiti", objavio je na Telegramu.

Rusija je već ograničila pristup Twitteru te Facebooku i Instagramu otkako je 24. veljače napala Ukrajinu.


14:24 Austrijski kancelar Karl Nehammer stigao je u subotu u Kijev kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi u vrijeme kada ruska vojska nastavlja napadati jug i istok Ukrajine, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Nehammer se sastaje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i gradonačelnikom Kijeva Vitalijom Kličkom. Nehammer također namjerava posjetiti grad Buču, mjesto na kojem su, prema ukrajinskim dužnosnicima, ruske snage masakrirale stotine civile prije no što su se povukle.

Nehammerov posjet slijedi nakon posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i šefa europske diplomacije Josepa Borrella u petak. Austrijski kancelar je po dolasku u Ukrajinu novinarima rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Nehammer, koji je preuzeo dužnost u prosincu, rekao je da je svrha njegovog posjeta ponuditi humanitarnu i političku potporu. Austrija, koja nije članica NATO saveza, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 obrambenih prsluka za civilne potrebe.


13:42 Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči su krivi za ratne zločine i moraju odgovarati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu. "To je nešto što ne možemo zaboraviti. Ne možemo prijeći preko toga da je ovo zločin. To su ratni zločini koje nećemo prihvatiti... oni koji su ovo učinili moraju odgovarati", rekao je Scholz, govoreći o smrtima civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je stotine civila pronađeno mrtvo otkako su se ruske snage povukle iz Buče prošlog tjedna. Zamjenik gradonačelnika Buče je rekao da je više od 360 civila ubijeno, a između 260 i 280 zakopano u masovnoj grobnici. Rusija je navode da su ruske snage poubijale civile u Buči dok su okupirale grad nazvala "čudovišnom krivotvorinom", čija je svrha ocrniti rusku vojsku.

Scholz je govoreći na skupu ususret pokrajinskim izborima u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein rekao da će Njemačka nastaviti opskrbljivati Ukrajinu obrambenim oružjem kako bi poslala poruku da je predana očuvanju suvereniteta europskih država. "Europske granice moraju ostati netaknute", rekao je Scholz.


12:43 Ruske snage uništile su skladište streljiva u zrakoplovnoj bazi Mirgorod na istoku Ukrajine, objavila je novinska agencija Interfax u subotu, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane. Ukrajinski borbeni zrakoplov MiG-29 i helikopter Mi-8 također su uništeni prilikom napada na zrakoplovnu bazu u Poltavskoj oblasti, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da je uništeno i veće skladište streljiva u blizini grada Novomoskovska u Dnjipropetrovskoj oblasti.

Guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunin je na društvenim mrežama rekao da je dvoje ljudi ranjeno i da je "značajna šteta" prouzročena ruskim napadom u Mirgorodu. Nije ulazio u pojedinosti.

Konašenkov je u subotu rekao da je Rusija pogodila 85 vojnih meta u Ukrajini, uključujući dva stožera, tri raketna bacača, četiri samohodna topa, skladište streljiva i dva logistička centra.

Ruske snage su od 24. veljače uništile 650 letjelica, uključujući mlažnjake i helikoptere i više od 2000 tenkova i oklopnih vozila u Ukrajini, rekao je Konašenkov, a prenijela agencija Interfax. Reuters nije mogao odmah provjeriti točnost navedenih brojki.

Više od 19.000 ruskog osoblja je ubijeno od početka invazije, a Rusija je izgubila 705 tenkova, 1895 oklopnih transportera, 151 zrakoplova i 136 helikoptera, prema procjenama ukrajinskog ministarstva obrane. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao da je Rusija pretrpjela "značajne gubitke" u Ukrajini.


12:11 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu kako se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju istražiti navodne incidente. Napuštajući Ukrajinu nakon posjeta, rekla je da je u petak svojim očima vidjela razaranja u gradu Buči u blizini Kijeva. Tim forenzičara počeo je u petak ekshumirati masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni dužnosnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, što je ratni zločin, ali ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti", rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu. "Vidjela sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šmihal: Ubijati ljude dok hodaju. Također smo mogli vidjeti svojim očima da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je, misleći na Buču.

Von der Leyen je rekla da EU radi s Ukrajinom u zajedničkoj istrazi na prikupljanju dokaza o mogućim ratnim zločinima za korištenje u budućim sudskim slučajevima. "Izuzetno je važno da bude dobro dokumentirano, kako bi se spriječili porazi na sudu ako dokazi nisu dovoljno dobri", rekla je von der Leyen.


10:45 Zamjenica ukrajinskog premijera za europske i euroatlantske integracije Olga Stefanišina izjavila je da očekuje kako će njezina zemlja već u lipnju dobiti status države kandidatkinje za člnastvo u Europskoj uniji.


10:23 Pripremu referenduma za pripajanje Južne Osetije, samoproglašene republike na teritoriju Gruzije, Ruskoj Federaciji, moguće je završiti u svibnju ili lipnju, rekli su u toj proruskoj tvorevini u subotu pojašnjavajući proceduru koja bi mogla potrajati.

Prethodno je čelnik Južne Osetije referendum o pripajanju najavljivao za ovaj vikend.


10:01 Čelnik Luganske oblasti Serhij Gajdaj pozvao je stanovnike na području pod ukrajinskom kontrolom da se hitno evakuiraju zbog nadirućih ruskih trupa, sve češćih i jačih napada, što je u skladu s najavama svoebuhvatne ruske ofenzive na području Donbasa.

Gajdaj je izjavio da je još 30-ak posto stanovništva ostalo u svojim domovima, prenosi Reuters.


9:52 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija "razumije" podršku koju su Srbija i Mađarska dale suspenziji Ruske Federacije iz članstva u Vijeću UN-a za ljudska prava rekavši da je ponašanje tih dviju država, koje vode Aleksandar Vučić i Viktor Orban, "primjer prinude na rusofobiju".

- To nije pitanje razumijevanja i praštanja prijateljskim zemljama koje su glasale "za", to je pitanje pritiska bez presedana kako bi se izazvala rusofobija. Takav pritisak trpe sve zemlje koje pokušavaju na sve načine voditi balansiranu politiku. Mi to razumijemo, rekao je Peskov.


9:12 Za subotu je dogovoreno deset evakuacijskih koridora, među njima je i onaj za građane Mariupolja koji grad žele napustiti privatnim prijevozom, objavila je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk.


8:47 Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da ruske snage gađaju civile, dan nakon što je raketni napad na željezničku stanicu prepunu žena, djece i staraca ubio najmanje 52 osobe, prema ukrajinskim dužnosnicima. Rusija je usredotočila svoju ofenzivu, koja je uključivala krstareće rakete koje su lansirale njezine pomorske snage, na istočnu regiju Donbasa, priopćilo je britansko ministarstvo u dnevnom izvješću.

Ministarstvo očekuje da će se zračni napadi pojačati na jugu i istoku jer Rusija nastoji uspostaviti kopneni most između Krima, koji je Moskva anektirala 2014., i Donbasa, ali ukrajinske snage osujećuju napredovanje.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da se granatiranje u regiji pojačalo posljednjih dana kako stižu nove ruske snage. "Okupatori nastavljaju pripremati ofenzivu na istoku naše zemlje kako bi uspostavili potpunu kontrolu nad teritorijama Donjecke i Luganske oblasti", priopćeno je iz Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je udar na željezničku stanicu u Kramatorsku, u istočnoj regiji Donjeck, namjernim napadom na civile. Gradonačelnik je procijenio da se tada tamo okupilo 4000 ljudi.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je stanicu pogodila balistička kazetna raketa kratkog dometa Točka-U, koja eksplodira u zraku i izbacila je gelere po većem području. Kazetne bombe su zabranjene konvencijom iz 2008. Rusija je nije potpisala, ali je prethodno negirala korištenje takvog naoružanja u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane, prema novinskoj agenciji RIA, tvrdi da te rakete za koje se tvrdi da su pogodile postaju koristi samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage nisu imale ciljeve u Kramatorsku u petak.


Dok svijet i dalje s užasom prati informacije o napadu ne željeznički kolodvor u Kramatorsku, u subotu, 45. dana ruske invazije na Ukrajinu, stiže i vijest o novoj masovnoj grobnici koja je, prema ukrajinskim izvorima, pronađena u gradu Makarivu, 50-ak kilometara zapadno od Kijeva.

Kako je izvijestio gradonačelnik Makariva Vadim Tokar, kojeg je citirala Ukrajinska Pravda, pronađena su ukupno 132 leša ljudi koje su, prema Tokaru, pogubili ruski vojnici. Izjavio je da je većina tijela pronađena u masovnim grobnicama, no neka su bila i na gradskim ulicama.

Prije rata, u Makarivu je živjelo 15-ak tisuća ljudi, a sada ih je ondje oko tisuću. Oko 40 posto objekata u gradu je oštećeno, a mnogi stambeni objekti su sravnjeni sa zemljom.

- Okupator je uništio gotovo svu infrastrukturu, bombardirao je kuće i stambene zgrade, potpuno je uništio bolnice i vrtiće, rekao je Tokar.

Masakr u Kramatorsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći u svojem redovitom noćnom obraćanju naciji, rekao je da je napad na željeznički kolodvor u Kramatorsku, u kojem je poginulo najmanje 52 ljudi, ratni zločin koji zahtijeva "čvrst globalni odgovor". Amerikanci vjeruju da je ruska vojska u napadu na Kramatorsk koristila balistički projektil kratkog dometa, no Moskva niječe svoju odgovornost za napad, tvrdeći da projektile tipa Točka-U njezina vojska ne koristi već nekoliko godina i napominjući da upravo takvim projektilima ukrajinska strana nerijetko gađa područje samozvane Donjecke Narodne Republike.

Ipak, protiv ruske argumentacije ide činjenica da je rusko Ministarstvo obrane samo priopćilo da je izvelo 'precizne napade' na željezničke stanice u Donbasu da bi, nakon što je stigla vijest o tragediji u Kramatorsku, svoje priopćenje sa službenog kanala na Telegramu - izbrisalo.

Istovremeno, u kijevskom predgrađu Buči, poprištu još jednog masakra koji je otkriven prije tjedan dana, forenzičari su počeli s ekshumacijom jedne od masovnih grobnica. Dosad je ondje pronađeno više stotina mrtvih civila, a u petak je područje posjetila i vidno šokirana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U Odesi, koja se u proteklih tjedan dana nekoliko puta našla na meti ruskih projektila, gradske su vlasti u iščekivanju mogućih novih napada uveli policijski sat koji će biti na snazi cijeloga vikenda.

Prema informacijama Ujedinjenih naroda, najmanje tisuću pomoraca zaglavilo je u ukrajinskim lukama ili vodama. Dvije UN-ove agencije pozvale su na "žurnu akciju" kako bi se pomorcima pomoglo da napuste zaraćeno područje.

Masovne prisilne deportacije

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova u petak je optužila Rusiju da je "prisilno deportirala" više od 600.000 Ukrajinaca, među njima i 121.000 djece, na teritorij Rusije. Denisova je također ustvrdila da su u tijeku deportacije građana okupiranog Izjuma u Harkovskoj oblasti

Dužnosnici američkog Pentagona koji su željeli ostati neimenovani tvrde da su neke ruske vojne jedinice pretrpjele ogromne gubitke, a procjena je da je u stroju trenutno 80 do 85 posto ruskih trupa angažiranih na početku invazije. U Pentagonu i dalje očekuju snažno rusko preoreijentiranje na regiju Donbasa na istoku Ukrajine.

Prema najnovijoj analizi američkog Instituta za proučavanja rata, ukrajinske snage i dalje pod kontrolom drže središte Mariupolja iako ruske snage i dalje nemilice bombardiraju grad. Ukrajinske su trupe napredovale u Hersonskoj oblasti te su u svoje ruke vratile dio okupiranog teritorija na zapadu regije, a uskoro bi mogle pokušati i vratiti sam grad Herson, koji je prvi od većih urbanih središta pao u ruske ruke.

Ruske trupe se nastavljaju povlačiti s područja Harkova, a za sobom ostavljaju minska polja u iščekivanju mogućih ukrajinskih protuofenziva, navode u Institutu.

"Bit će poput borbe noževima"

Istovremeno, jedan visoki dužnosnik Pentagona tvrdi da su tisuće ruskih vojnika nagomilane u blizini Harkova. Broj taktičkih jedinica u blizini ruskog pograničnog grada Belgoroda porastao je s 30 na 40, rekao je dužnosnik u petak. Nije naveo točan broj dodatnih vojnika, ali je rekao da se te vrste jedinica obično sastoje od 600 do 1000 vojnika.

Ruska vojska tamo okuplja svoje snage kako bi koncentrirala svoje jedinice radi zauzimanja istočnog ukrajinskog područja Donbasa, rekao je dužnosnik. Harkov se nalazi na sjeveroistoku Ukrajine, blizu ruske granice. Rekao je da postoje naznake da se Rusija nada da će mobilizirati više od 60.000 vojnika.

Budući da je konfiguracija Donbasa poznata i ukrajinskoj i ruskoj vojsci nakon godina sukoba, upozorio je da će borbe biti intenzivne. "Bit će poput borbe noževima. To bi moglo biti vrlo krvavo i vrlo ružno", rekao je dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je rekao da postoje izvješća da su deseci tisuća pričuvnika mobilizirani da pojačaju ruske jedinice na granici Donbasa nakon gubitaka na sjeveru Ukrajine.

Nove američke sankcije

Administracija predsjednka Joea Bidena u petak je ograničila Rusiji i Bjelorusiji pristup uvozu artikala kao što su gnojiva i ventili za cijevi, jer nastoji pojačati pritisak na Moskvu i Minsk.

Ministarstvo trgovine je reklo da će početi zahtijevati od Rusa i Bjelorusa posebnu licencu kada žele dobiti robu od američkih dobavljača i obećalo da će uskratiti te dozvole.

Ta roba uključuje gnojivo, cijevne ventile, kuglične ležajeve i druge dijelove, materijale i kemikalije.

Američki predsjednik Joe Biden i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa u telefonskom razgovoru u petak razgovarali su o utjecaju ukrajinske krize na sigurnost hrane, izvijestila je Bijela kuća.

Biden i Ramaphosa u telefonskom razgovoru u petak razgovarali su o utjecaju ukrajinske krize na cijene roba, lance opskrbe i sigurnost hrane u Africi, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Tijek događaja 43. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:35