TULUM U VLADI

Johnson na žestokom udaru zbog najnovijeg skandala: ‘Novim mjerama samo želi skrenuti pozornost!‘

Među novim ograničenjima su obvezne maske u svim zatvorenim javnim prostorima u Engleskoj, osim u ugostiteljskim objektima

Boris Johnson

 Adrian DENNIS/various sources/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak se borio da obuzda pobunu torijevaca nakon proglašenja novih ograničenja i njegova postupanja oko božićne zabave u Downing Streetu 10 tijekom lockdowna.

U srijedu je premijer najavio pooštrenje ograničenja nakon što su vladini znanstvenici zaključili da će broj slučajeva zaraze od varijante omikron biti veći nego od delta soja. Među novim ograničenjima su obvezne covid-potvrde za velika događanja i obvezne maske u svim zatvorenim javnim prostorima u Engleskoj, osim u ugostiteljskim objektima. Također, od ponedjeljka će biti obavezan rad od kuće za milijune radnika.

U srijedu je u bolnicu primljeno 729 pacijenata, što je porast od 0,8 posto u sedam dana. Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da iako je u Britaniji potvrđeno samo 586 slučajeva zaraze omikronom, pravi broj je vjerojatno bliži 10.000. Ministar za regionalni razvoj Michael Gove, blizak premijeru, izrazio je zabrinutost da mjere možda ne idu dovoljno daleko te će uskoro biti potrebno uvesti daljnja ograničenja.

Pobuna protiv mjera

Nekolicina konzervativnih zastupnika prijeti da će se pobuniti protiv mjera kada se idući tjedan održi glasanje u Donjem domu, iako bi podrška laburista mogla značiti da će one ipak proći. Ministar financija Rishi Sunak na napetom ministarskom sastanku odupro se daljnjim produljenjima financijskim potporama za tvrtke.

William Wragg, predsjednik Odbora za javnu upravu, optužio je Johnsona da je nametnuo ograničenja kako bi skrenuo pozornost zbog bijesa nastalog oko prošlogodišnje božićne zabave u Downing Streetu.

Vladin ured nadao se da će svađa oko navodne božićne zabave tijekom lockdowna prošle godine jenjati, no situacija je dramatično eskalirala kada je ITV News objavio snimku na kojoj je Allegra Stratton, koja je tada bila Johnsonova tajnica za tisak, prikazana kako se 2020. u Downing Streetu, pripremajući se za dnevni brifing, smije i šali na račun božićnog okupljanja. Johnson i ministri iz njegove vlade nekoliko su puta porekli da su prekršili bilo kakva pravila okupljanja. Mirror je prije objavio kako je Johnson izjavio da je njegov tim od 40 do 50 ljudi slavio uz vino. Snimka ITV-ja se samo nadovezala na niz skandala s kojima je suočena vlada.

Niz skandala

Među posljednjima su curenje informacija o kolapsu evakuacije iz Afganistana tijekom koje je vlada, prema riječima zviždača ovog tjedna, dala prioritet spašavanju životinja iz skloništa te zaštita bivšeg ministra Brexita Owena Patersona koji je prekršio pravila o lobiranju promjenom pravilnika o sankcioniranju zastupnika. Prije je premijer upao u skandal nakon što je objavljena cijena luksuznog preuređenja njegova stana u vrijeme pandemije, a prošli mjesec pojavile su se fotografije na kojima Johnson nije nosio masku tijekom susreta sa zdravstvenim osobljem.

Johnson je opovrgnuo navode da su nova ograničenja osmišljena iz političkih razloga. Istodobno je izazvao podsmijeh kada je naglasio da bi se uredske božićne zabave trebale nastaviti. Zastupnici smatraju da je kredibilitet vlade narušen, dok su covid-potvrde besmislene, a rad od kuće će dodatno narušiti gospodarski sektor.

Neki od zastupnika čak su pozvali na ostavku ministra zdravstva. Javid je u četvrtak odbacio nagovještaj premijera da će se ubuduće razmotriti obvezno cijepljenje, rekavši da je to "etički pogrešno".

Razmjeri štete nanesene torijevcima nakon svađe naglašeni su anketom koja pokazuje kako 63 posto birača smatra da bi premijer trebao podnijeti ostavku. U anketi Redfield & Wiltona, najvećoj od parlamentarnih izbora 2019. godine, laburisti su imali četiri boda prednosti nad konzervativcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:09