POSTUPAK BREXITA

Johnson optužio parlament da pokušava spriječiti izlazak iz EU

Boris Johnson
 Parliament TV / REUTERS

Konzervativni britanski premijer Boris Johnson u srijedu je optužio britanske zastupnike da pokušavaju spriječiti izlazak iz Europske unije, a parlament je proglasio "paraliziranim".

"Ovaj parlament želi da se Brexit uopće ne dogodi", rekao je Johnson u tom tijelu koje ponovno zasjeda nakon odluke britanskog vrhovnog suda da je njegova suspenzija bila ilegalna i da je premijer time potkopao temelje britanske demokracije.

Johnson je u srijedu kazao kako se ne slaže s tom odlukom i kako je bila riječ o "političkom pitanju u vrijeme velike nacionalne kontroverze".

Istaknuo je da ga zastupnici, protiveći se njegovim planovima izlaska iz EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma, sprječavaju da ispuni "prioritete naroda u zdravstvu, policiji i drugim područjima". Donji dom je proglasio "paraliziranim" i "zombi parlamentom" sa "zombi oporbom".

Naglasio je kako se na referendumu o članstvu u Europskoj uniji više Britanaca odlučilo za izlazak nego što su ikada u povijesti glasali za neku stranku, a da danas postoji rizik da država ostane "zauvijek zatočena u orbiti EU".

"Oporba živi u svijetu fantazije. Stvarno misle da mogu poništiti prvi referendum, zakazati drugi i da ćemo zaboraviti protekle godine", rekao je Johnson, poručivši kako zastupnici koji mu se protive zapravo ne žele izlazak bez sporazuma, nego općenito spriječiti napuštanje EU.

Britanski premijer tvrdi kako su pregovori o novom sporazumu s Bruxellesom u tijeku, te kako se raspravlja i o alternativama za takozvani backstop, zaštitni mehanizam za izbjegavanju povratka graničnih kontrola na Irskom otoku.

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn ga je pitao zašto je onda glavni pregovarač EU Michel Barnier dan ranije rekao da nema razloga za optimizam po pitanju pregovora. Pozvao je Johnsona da podnese ostavku, proglasivši ga "opasnim premijerom koji misli da je iznad zakona".

"Premijeru se ne može vjerovati po pitanju Irana, Thomasa Cooka, klimatskih promjena, po pitanju Brexita. Za dobro ove države on mora otići", rekao je Corbyn.

Johnson je oporbu optužio da bježi od izbora te da se "umjesto da dopusti da narod odluči, okrenula sudu".

"To je politički kukavičluk. Oporba se ne želi maknuti sa strane i pustiti narod da kaže svoje mišljenje. Čelnik oporbe ne vjeruje narodu", kazao je premijer koji ranije dva puta nije uspio osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora.

"Vrlo je jednostavno. Ako želite izbore, dobijte odgodu od Bruxellesa i imat ćemo izbore", odgovorio mu je Corbyn.

Na Johnsonovu ostavku pozvao je i čelnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford, optuživši ga da koristi "jezik koji nije primjeren čelniku bilo koje države".

Johnsonov odlazak je ranije na televiziji ITV zagovarao i čelnik stranke Brexit Nigel Farage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:54