SPORNA DEVOLUCIJA

Johnson prijenos ovlasti na Škotsku prozvao katastrofom, škotska premijerka odmah reagirala

Jedini način zaštite i jačanja škotskog parlamenta je neovisnost, kaže Nicola Sturgeon, zagovornica novog referenduma o neovisnosti
Boris Johnson 
 Ben STANSALL/POOL/AFP

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je prijenos ovlasti na Škotsku (devolucija) bila katastrofa i odbacio je bilo kakve nove ovlasti za Edinburgh, u vrijeme dok škotski nacionalisti zagovaraju novi referendum o neovisnosti.

Posljednjih 14 anketa pokazuje da većina Škota sad podržava neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon krize oko brexita i niza krivih koraka vlade Borisa Johnsona u pandemiji koronavirusa.

U videorazgovoru sa zastupnicima svoje Konzervativne stranke u Sjevernoj Irskoj, Johnson je rekao da je devolucija, sustav koji je uveo laburist Tony Blair, bila njegova "najveća pogreška", prenose mediji.

Devolucija je sustav pod kojim je Škotskoj iz Londona prenesena ovlast da samostalno donosi odluke o nizu pitanja poput poljoprivredne politike, okoliša, obrazovanja i stanovanja, a u Westminsteru se i dalje odlučuje o pitanjima važnima za cjelokupnu Britaniju poput vanjske i obrambene ili energetske politike.

Škoti su na referendumu 2014. s 55 posto glasova 'protiv' i 45 'za' odbacili prijedlog o neovisnosti Škotske.

No dvije godine kasnije Škoti su, uz Sjevernu Irsku, glasali za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, dok su se Wales i Engleska odlučili za izlazak.

image
Nicola Sturgeon
Jane Barlow/POOL/AFP

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, zagovornica novog referenduma o neovisnosti, odmah je kritizirala Johnsonove riječi te rekla da je jedini način zaštite i jačanja škotskog parlamenta neovisnost.

Britanski ministar stanovanja Robert Jenrick pokušao je obraniti Johnsona, naglasivši da se katastrofa o kojoj je pričao odnosila na rast nacionalizma u Škotskoj nacionalnoj stranci (SNP) premijerke.

Jenrick smatra kako su škotski nacionalisti zloupotrijebili devoluciju kako bi pokušali razjediniti Ujedinjeno Kraljevstvo, dodavši kako novi referendum nije realna opcija jer su nacionalisti 2014. pristali da će se glasanje održati jednom u generaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2021 18:42