NEMOGUĆNOST PRISTUPA

Johnson se ispričao izraelskoj ministrici u kolicima zbog ‘zbrke‘ oko pristupa summitu COP26

"Shvatio sam da je jučer došlo do neke zabune oko dogovora. Jako, jako mi je žao zbog toga", rekao joj je Johnson

Boris Johnson i Karine Elharrar

 Alberto Pezzali/POOL/AFP

Britanski premijer Boris Johnson ispričao se izraelskoj ministrici energetike nakon što se požalila da ju je nedostatak pristupa invalidskim kolicima spriječio da sudjeluje na samitu Ujedinjenih naroda COP26 u Glasgowu u ponedjeljak.

Prekasno organizirani taksi u koji su stanu invalidska kolica dovezao je Karine Elharrar, koja ima mišićnu distrofiju, na mjesto događaja u utorak. Izraelski premijer Naftali Bennett, jedan od svjetskih čelnika koji su prisustvovali samitu, otpratio ju je unutra.

Elharrar je u ponedjeljak izjavila kako joj je žao što nije mogla doći do konferencijske dvorane jer je jedina opcija da se do tamo dođe pješice ili da dođe vozilom koje nije prikladno za njezina invalidska kolica.

Ispratila je Bennetta na sastanak s Johnsonom na mjestu konferencije u utorak, što je zabilježeno u videu koji je objavio ured izraelskog premijera.

"Shvatio sam da je jučer došlo do neke zabune oko dogovora. Jako, jako mi je žao zbog toga", rekao joj je Johnson.

Ranije je britanski ministar okoliša George Eustice u intervjuu za BBC sugerirao da Izrael možda nije unaprijed obavijestio domaćine o ministričinim posebnim potrebama.

No, glasnogovornik izraelskog veleposlanstva u Britaniji rekao je da je misija "izvijestila o svim potrebnim detaljima sve kojih se to tiče, kako je određeno, tijekom proteklih nekoliko tjedana".

Organizatori konferencije tvitali su u utorak: "Ovo je bila istinska pogreška i ispričali smo se zbog toga. Drago nam je što (Elharrar) danas prisustvuje COP26."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:11