EPIDEMIJA NA OTOKU

Johnson se obratio Britancima: ‘Stiže plimni val omikrona! Stanje je hitno, cijepite se booster dozom‘

Nova omikron varijanta koronavirusa izazvala je veliku uznemirenost u Velikoj Britaniji tijekom nedjelje, te je pojačana razina uzbune

Britanski premijer Boris Johnson

 Kirsty O‘connor/AFP

Treće doze cjepiva bit će dostupne svakom starijem od 18 godina od ponedjeljka, najavio je britanski premijer Boris Johnson opisavši situaciju kao "krizno omikron stanje".

- Nemojte imati sumnje, val omikrona dolazi - rekao je Johnson u izjavi za televiziju u nedjelju. Izjavio je i kako vjeruje da će treća doza biti ispunjena do kraja siječnja.

Nova omikron varijanta koronavirusa izazvala je veliku uznemirenost u Velikoj Britaniji tijekom nedjelje, te je pojačana razina uzbune i to na razinu četiri. Radi se o razini gdje se podrazumijeva visok rizik od transmisije virusa, a posljednji put to se dogodilo u svibnju.

- Bojim se da se suočavamo sa hitnim stanjem - kazao je. Dodao je kako je sada postalo jasno da dvije doze cjepiva naprosto nisu dovoljne kako bi zaštitile stanovništvo.

- No, dobre su vijesti da su znanstvenici jasno utvrdili kako treća, booster doza, ima učinka - kazao je britanski premijer. Istaknuo je kako stručnjaci u ovom trenutku nemaju dokaza da je omikron soj manje ozbiljan.

- No, i da jest, već sada znamo da je mnogo zarazniji te da bi treća doza mogla smanjiti broj hospitalizacija - kazao je.

Još 1.239 novih slučajeva novih omikron slučajeva zabilježeno je u nedjelju, javlja BBC, što čini ukupno oko tri tisuće slučajeva zaraze novom varijantom virusa.

I lider laburista sir Keir Starmer pozvao je Britance da uzmu treću dozu. Škotska i Sjeverna Irska također su otvorile punktove za cijepljenje odraslih. Premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotska ima jednu od najvećih razina procijepljenosti, ali je i upozorila da bi idućih tjedana moglo doći do potrebe za jačim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15