ZA 40 POSTO

Johnson ukinuo postavljenu granicu: ‘Britanija planira povećati zalihe nuklearnih bojevih glava‘

Odluka je donesena radi postizanja veće sigurnosti u rizičnom globalnom okruženju i suočavanju s novim tehnološkim prijetnjama
Boris Johnson
 Jessica Taylor

Britanija će povećati zalihe nuklearnih bojnih glava za više od 40 posto radi postizanja veće sigurnosti u rizičnom globalnom okruženju i suočavanju s novim tehnološkim prijetnjama, rekao je u utorak britanski premijer Boris Johnson.

Ta je zemlja ranije smanjivala zalihe nuklearnog oružja, a 2010. godine vlada je postavila ograničenje od 180 bojevih glava za razdoblje koje obuhvaća sredinu 2020-ih.

Johnson je ukinuo postavljenu granicu te izjavio da će se broj povećati na maksimalnih 260 bojevih glava.

Zbog opasnosti iz država koje posjeduju nuklearno oružje, država u nuklearnom usponu te onih koje potiču nuklearni terorizam, Britaniji je nuklearno oružje potrebno radi odvraćanja, kako bi zajamčila vlastitu i sigurnost saveznika, navodi se u izvješću.

"Neke države sada znatno povećavaju i mijenjaju svoje nuklearne arsenale", priopćila je vlada. "Povećanje globalne konkurencije, izazovi međunarodnog poretka i širenje potencijalno razornih tehnologija predstavljaju prijetnju strateškoj stabilnosti", navodi.

Odluku o povećanju broja nuklearnih bojevih glava kritizirala je skupina Elders, koja okuplja bivše globalne političare koji danas vode kampanju za mir.

"Iako Velika Britanija ovaj potez opravdava povećanom sigurnosnom prijetnjom, ispravan odgovor na ove izazove trebalo bi biti multilateralno jačanje međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja i smanjenje, a ne povećanje broja nuklearnog oružja koje postoji", rekla je Mary Robinson, čelnica skupine.

Komentirajući politiku parlamenta, Johnson je kazao da Britanija još uvijek potiče globalno smanjenje nuklearnog oružja.

Britanija je također rekla da sadašnju nuklearnu bojevu glavu planira zamijeniti novom koja će biti u funkciji tijekom čitavog vijeka trajanja četiriju novih podmornica koje se trenutno grade i trebale bi biti operativne početkom 2030-ih.

Surađivat će sa SAD-om kako bi osigurala da nova bojna glava ostane kompatibilna sa sustavom Trident.

Uzimajući u obzir svoje trenutne podmornice, Britanija je rekla da će se držati svoje postojeće politike koja nalaže da uvijek ima jednu podmornicu (od svojih četiriju nuklearnih) u kontinuiranoj patroli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:00