NOVI ZAKON

Johnson uvodi zakon o trgovini u Sj. Irskoj koji će suspendirati dijelove Brexita

London drži da provođenje protokola omogućuje krijumčarenje robe iz EU. A problem je i što je Sinn Fein ojačao na izborima

Boris Johnson

 Oli Scarff/Afp

Britanski premijer Boris Johnson sprema se ovoga tjedna dati zeleno svjetlo kontroverznom zakonu o regulaciji trgovine u Sjevernoj Irskoj koji će nadjačati dijelove sporazuma o Brexitu.

Premijer je u ponedjeljak posjetio Belfast nakon što su s irskog otoka dolazili pozivi političara i poslovnih čelnika koji su upozoravali Johnsona da ne poduzima nikakve jednostrane mjere bez dogovora s Bruxellesom.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da je vrijeme za dijalog i kompromis između EU i Ujedinjene Kraljevine u rješavanju pitanja. ''Jednostrano djelovanje znači napetost, neslaganje, sukobe, pravne izazove i, naravno, dovodi u pitanje funkcioniranje samog trgovinskog sporazuma''.

Provjera robe

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pripremila je nacrt zakona koji vladi daje pravo suspendirati elemente sporazuma o Brexitu koji se odnose na Sjevernu Irsku - potez za koji je EU upozorio da bi mogao izazvati trgovinski rat.

Nakon Brexita nastojala se zadržati meka granica između Republike Irske, koja je ostala dio EU, i Sjeverne Irske, djela Ujedinjene Kraljevine. Protokolom u osnovi kamioni ne moraju dokazivati da njihova roba slijedi pravila EU kada prijeđu irsku granicu, provjere robe vrše se kada roba stigne u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjene Kraljevine (Engleska, Škotska, Wales). London smatra da trenutno provođenje sjevernoirskog protokola omogućuje krijumčarenje robe iz EU.

Nedavni izbori održani 5. svibnja sa sjevernoirsku skupštinu, Stormont, ojačali su stranku Sinn Fein koja prihvaća protokol. No protokolu se usprotivila Demokratska unionistička stranka (DUP) koja odbija ući u skupštinu i stvaranje nove izvršne vlasti dok se pitanje oko granice na irskom otoku ne riješi.

Uoči razgovora sa strankama Johnson je rekao da su se okolnosti promijenile otkako je potpisan sporazum o Brexitu. ''Sjevernoirski protokol osmišljen je u nedostatku sporazuma o trgovini... prije globalne pandemije i europskog rata''. Johnson ukazuje na probleme s protokolom pri organiziranju medicinskih potrepština i pitanja o tome mogu li se u Sjevernoj Irskoj primijeniti smanjenja PDV-a kako bi se smanjili troškovi života. Premijer je spreman već u utorak složiti se s nacrtom zakona ministrice Truss, čime će Britanija jednostrano djelovati u pogledu EU.

SAD ne želi "teatar"

Washington je upozorio Johnsona da pitanje riješi bez ''teatra oko toga''. Johnsonov izaslanik za sjevernu Irsku u SAD-u Conor Burns, pokušao je uvjeriti Bidenovu administraciju da Velika Britanija mora djelovati kako bi zaštitila mir u Sjevernoj Irskoj.

Iz diplomatskih izvora saznaje se da EU vidi potencijal za napredak u radu na carinskim provjerama, posebno tehničkim zahtjevima za robu koja prelazi Irsko more.

Mnogo je teže pitanje propisa o sigurnosti prehrambenih proizvoda. Prema odredbama protokola, sva hrana ili biljni proizvodi moraju biti certificirani prema pravilima EU, a Bruxelles neće prihvatiti britanske propise bez nekog oblika usklađivanja. Provjera robe kako bi se izbjegao problem irske granice odsjekao bi Irsku od nesmetanog pristupa jedinstvenom tržištu. Za EU to je jednako činu agresije, kao i kršenju ugovora o trgovini nakon Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:27