SUSRET DRŽAVNIKA

Johnson vlakom došao na sastanak s Bidenom pa mu prenio poruku: ‘Osoblje američkih željeznica vas voli...‘

Johson je s Opće skupštine UN-a u New Yorku došao vlakom Amtrak u Washington
Boris Johnson i Joe Biden
 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su o opasnostima klimatskih promjena na sastanku u Ovalnom uredu, s ciljem isticanja američko-britanskog saveza i šalili se u vezi s radostima putovanja vlakom.

Biden je Johnsonu, koji se brinuo da bi njegov topao odnos s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom mogao naštetiti odnosima s demokratskim čelnikom, rekao da se veseli dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo na konferenciju o globalnom zatopljenju kasnije ove godine.

"Fantastično je vidjeti da je SAD zaista istupio i pokazao se kao stvarno, stvarno vodstvo", rekao je Johnson govoreći o problemu globalnog zatopljenja.

SAD je pod Bidenovim vodstvom obnovio obećanje da će smanjiti emisije stakleničkih plinova te obećao financirati projekte u borbi protiv klimatskih promjena.

Johson je s Opće skupštine UN-a u New Yorku došao vlakom Amtrak u Washington, na sastanak s Bidenom. "Vole Vas", rekao je Johnson Bidenu, govoreći o osoblju američkih željeznica.

Biden je bio redoviti putnik međugradskih vlakova više od 30 godina.

"Razgovarat ćemo o trgovini", rekao je Biden na pitanje o potencijalnom trgovinskom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, koji bi bio važan za Britaniju nakon brexita.

Johnson se najprije sastao s potpredsjednicom Kamalom Harris, koja je rekla da su Sjedinjene Države i Britanija međusobno povezanije nego ikad prije. Borba protiv pandemije i klimatskih promjena i podržavanje demokracije u cijelom svijetu i dalje su glavni prioriteti za obje zemlje, rekla je Harris.

Johnson je pohvalio ulogu američke vojske u "zračnom mostu u Kabulu" i zahvalio američkoj vladi što je prošle godine ukinula zabranu uvoza britanskog goveđeg mesa, nametnutu nakon izbijanja bolesti kravljeg ludila.

"Želim zahvaliti američkoj vladi, Vašoj vladi, na mnogim načinima na kojima sada surađujemo, mislim, na višoj i intenzivnijoj razini nego pamtim", rekao je Johnson.

Johnsonova vlada posjet smatra trijumfom, pokazujući da Britanija može napredovati na svjetskoj sceni nakon izlaska iz Europske unije, a do američko-britanskih razgovora u Bijeloj kući došlo je u jeku spora s Francuskom, članicom EU-a.

Dogovor o novom sigurnosnom savezu koji su nedavno objavile Sjedinjene Države, Britanija i Australija završio je nauštrb Francuske, zbog čega je ona povukla svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i otkazala sastanak o obrambenim pitanjima s Britanijom.

Zbog tog trojnog sporazuma Francuskoj je propao dogovor o prodaji podmornica Australiji koja se sada okrenula SAD-u i Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:11