‘BIT ĆEMO SPREMNI‘

Johnson zaprijetio sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu: ‘Još vjerujem da će diplomacija pobijediti‘

Britanija razmatra raspoređivanje lovaca Typhoona i brodova kraljevske mornarice kako bi se zaštitio prostor jugoistočne Europe

Boris Johnson

 Gareth Fuller/AFP

Britanski premijer Boris Johnson naveo je da će sankcije i druge mjere biti spremne ako Rusija napadne Ukrajinu i da će njegova vlada predstaviti parlamentu sankcije koje će ciljati na ruske pojedince i tvrtke.

Johnson je, u članku objavljenom u Timesu u ponedjeljak navečer, napisao da Britanija razmatra raspoređivanje lovaca Typhoona britanskih zračnih snaga i brodova kraljevske mornarice kako bi se zaštitio prostor jugoistočne Europe.

Britanski premijer je dodao da će ministar obrane Ben Wallace i ministrica vanjskih poslova Liz Truss uskoro otputovati u Moskvu, a u samom naslovu članka napisao je da još vjeruje "da će diplomacija pobijediti".

Njegov komentar uslijedio je nedugo nakon što su američki dužnosnici upozorili da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućih dana ili tjedana.

Iako je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, Moskva i dalje poriče da priprema invaziju.

"Britanske sankcije i druge mjere bit će spremne za svaki obnovljeni ruski napad", napisao je Johnson.

"Vlada će tražiti od parlamenta nove ovlasti za sankcioniranje više ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući bilo koju tvrtku koja je povezana s ruskom državom ili djeluje u sektoru od strateškog značaja za Kremlj."

Ujedinjeno Kraljevstvo se priprema za jačanje borbene skupine NATO-a u Estoniji, naveo je Johnson te pozdravio ranije izjave iz Njemačke da će se "preispitati Sjeverni tok 2 u slučaju invazije".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da će plinovod Sjeverni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu, dok je Scholz rekao da Berlin i Washington imaju isti pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije ni spomenuo sporni plinovod.

Najkontroverzniji europski energetski projekt izgradio je ruski energetski gigant Gazprom kako bi udvostručio količinu plina iz Rusije prema Njemačkoj, zaobilazeći tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 09:05