NOVA DRAMA ZA OSEBUJNOG POLITIČARA

JOHNSONA BI IZ POLITIČKIH TRAČNICA PRIJE BREXITA MOGLE IZBACITI DRUGE AFERE 'Seksualno me napastovao, znate što mi je sve radio ispod stola!'

Aktualni britanski premijer odbija odgovoriti koliko točno ima djece - svi sumnjaju najmanje petero, što iz braka, što iz izvanbračnih izleta
Anna Fazarckerley, Boris Johnson i Carrie Symonds, Marina Wheeler i Jennifer Arcuri
 REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson našao se proteklih dana opterećen novim problemima, potpuno nevezanim uz Brexit, u središtu kojih se nalazi njegov naizgled problematičan odnos prema ženama.

Nakon što je prošli tjedan Neovisni ured za postupanje policije najavio da razmatra otvaranje istrage o mogućem kršenju kaznenog zakona dok je Johnson bio gradonačelnik Londona, zbog povlastica koje je pružao američkoj poduzetnici i bivšoj manekenki Jennifer Arcuri, sadašnji premijer našao se i pod optužbama za seksualno uznemiravanje.

Novinarka Charlotte Edwardes optužila ga je da ju je čvrsto zgrabio za bedro ispod stola, te da je isto učinio još jednoj novinarki, tijekom privatnog ručka dok je Johnson bio glavni urednik Spectatora. Iako Johnson službeno poriče da je napastovao novinarku, a odbija i tvrdnje da je bio u bilo kakvoj vezi s Arcuri, sve više izvora tvrdi kako su bili ljubavnici.

Izvanbračne afere

Johnson možda ne odaje dojam velikog zavodnika na prvi pogled, no njegov je život do sada bio obilježen izvanbračnim aferama. Novinarima uporno odbija odgovoriti na pitanje koliko djece ima - četvero je dobio s drugom suprugom Marinom Wheeler, a jedno s ljubavnicom Helen Macintyre, moguće da ih ima još.

Za kćer Stephanie, koju je dobio s Macintyre dok je bio u braku s Wheeler, ne bi se ni znalo da mediji nisu bili uporni, te da Macintyre nije izgubila tužbu protiv medija u kojoj je tražila da ga prestanu navoditi kao oca. Dnevnik Daily Mail tvrdio je, i pobijedio na sudu, da se radi o informaciji od javnog interesa.

Na istom je suđenju otkriveno i da Stephanie nije prvo dijete koje je Boris začeo izvan braka, no detalji o drugoj djeci se ne znaju. Moguće da se radilo o pobačaju i spontanom pobačaju koje je imala Petronella Wyatt, također jedna od ljubavnica, koja je u vrijeme njihove afere radila kao kolumnistica u Spectatoru, gdje je Johnson bio urednik.

Wyatt je o pobačajima progovorila tek nakon kraja afere, a naknadno je otkriveno i kako nije varao samo Wheeler s Wyatt, već je varao i obje s novinarkom Annom Fazarckerley, koja je radila za Times.

I Wheeler je bila Johnsonova ljubavnica prije nego što mu je postala supruga. Kada su se upoznali, Johnson je još bio u braku s Allegrom Mostyn-Owen, koju je upoznao dok je studirao na Oxfordu. Ubrzo su započeli i aferu, no Johnson ju je očito ozbiljnije shvaćao, jer je odlučio da će se razvesti od Mostyn-Owen i oženiti za Wheeler.

Marina Wheeler imala je mnogo razumijevanja za njegove izvanbračne aktivnosti. Iako ga je dvaput izbacila iz kuće - prvi put zbog afere s Wyatt, a drugi put zbog afere s Macintyre - oba puta ga je primila natrag.

No, prošle joj je godine pukao film po zadnji put. Johnson je završio na ulici, a čak je i Borisova kćer Tara u potpunosti stala na majčinu stranu. Ubrzo je otkriveno kako je imao aferu s 22 godine mlađom Carrie Symonds, s kojom je i danas u vezi.

Koja je tajna Johnsonovog uspjeha kod žena? Kao čovjek koji je šarmirao većinu glasača Londona na dva izbora za redom, Johnsonu očito ne nedostaje šarma. Također, kao netko tko je dobio otkaz na dva novinarska posla zbog iznošenja netočnih i neprovjerenih informacija, te kao netko koga novinari proteklih mjeseci redovito hvataju u laži, Johnsonu očito nije problem govoriti ono što njegova publika želi čuti, bili oni glasači ili mlade dame na koje je bacio oko.

Šeprtljavost

Ako su optužbe koje na njegov račun iznosi Edwardes istinite, da je hvatao žene za bedra pod stolovima, moguće da je bilo i mnogih koje mu takvo ponašanje nisu zamjerile. Jedna od njegovih bivših ljubavnica izjavila je za tabloid Sun kako je njegov stil zavođenja - “uporan”.

“Bio bi tako dražestan i zabavan”, kazala je. “Nisam čula za njegovu reputaciju, a kada ga pogledate nikada ne biste rekli da je ženskaroš. Oslanja se na osobnost, duhovitost i tu šeprtljavu personu koju je razvio i čini se da mu još uvijek uspijeva, zar ne?”

Daily Mail je na suđenju s Macintyre tvrdio da su informacije o njegovoj nevjeri bitne, jer otvaraju pitanje je li takvo ponašanje prihvatljivo za javnog dužnosnika. Njegova veza s Wyatt definitivno je bila etički upitna, jer joj je bio nadređeni u vrijeme njihove afere. Njegova veza s Arcuri, razotkrivena prošli tjedan, možda nije bila samo etički upitna, već je možda i dovela do kršenja kaznenog zakona.

Dok je bio gradonačelnik Londona, Arcuri je putovala zajedno s Johnsonom na trgovinske misije u inozemstvo. Njezina je tvrtka dobila desetke tisuća funti od Grada Londona u ime sponzorstava, a Arcuri je dobila i poduzetničku vizu za ostanak u UK nakon što je Johnson urgirao kod tadašnjeg premijera Camerona.

Privatni ručkovi

Nakon što je upoznao Arcuri, u svojem drugom gradonačelničkom mandatu, Johnson je u svoj raspored počeo upisivati “privatne ručkove”. Navodno su se odvijali u njezinom stanu na zadnjem katu nebodera u Shoreditchu, istočnom dijelu Londona.

Aferu su novinarima otkrili prijatelji Jennifer Arcuri, kojima je priznala kako je s tadašnjim gradonačelnikom bila u ljubavnoj vezi. Detalje o odnosu potvrdilo je više neovisnih izvora.

Johnson se danas navodno viđa samo sa Symonds, no ni njihova veza nije bez trzavica. Samo nekoliko tjedana prije nego što je Johnson postao premijer, policija je došla u stan Symonds zbog prijave susjeda. Iz stana se čula svađa i bacanje stvari, Johnson joj je vikao da se makne s njegovog “je****g laptopa” a ona mu je vikala da se “skine s nje” i da “se goni iz stana”.

Nesuglasice su ipak ubrzo izglađene, a dvojac se uselio u premijersku rezidenciju u Downing Streetu, prvi put u povijesti da tamo živi nevjenčani par. Ako je Johnsonova povijest sa ženama ikakva indikacija, Symonds za sada može biti sigurna. Sve dok Johnson ne nađe novu metu.

Trenutno je u vezi s poznatom PR stručnjakinjom

Sadašnja Johnsonova djevojka, Carrie Symonds, 31-godišnja je stručnjakinja za odnose s javnošću koja je radila za Konzervativnu stranku kao voditeljica za komunikacije. Radila je s vodećim konzervativcima, a magazin PR Week imenovao ju je drugom najmoćnijom PR-ovkom u državi.

Ostavku u stranci je podnijela u kolovozu 2018., kada je vjerojatno već bila u vezi s Johnsonom, te je počela raditi za Bloomberg, kao glasnogovornica za program Vibrant Oceans.

Prema tabloidu Sun, Symonds se hvalila prijateljima na Valentinovo 2018. da je provela noć s Johnsonom u Oxfordshireu. Glasine o njihovoj vezi počele su kada je Johnsonova supruga Martina Wheeler izbacila muža iz kuće i zatražila razvod, a vezu su definitivno potvrdili kada su se u lipnju ove godine zajedno pojavili u javnosti.

Danas žive zajedno u premijerskoj rezidenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:55