1295 OSOBA

Johnsonov plan nije upalio: Rekordan broj migranata pristigao u Britaniju morskim putem u jednom danu

Prema sporazumu u travnju, Britanija će slati desetke tisuća migranata koji stignu na njezine obale ilegalnim putem u Ruandu

Migranti stižu u Veliku Britaniju, arhivska snimka

 Ben Stansall/Afp/Profimedia/Ben Stansall/Afp/Profimedia

Broj migranata koji stižu u Britaniju u malim brodovima dosegao je rekordne razine u jednom danu u ponedjeljak, dok se nastavlja rast opasnih prelazaka kanala La Manche unatoč vladinim planovima da one koji ilegalno ulaze u zemlju deportira u Ruandu.

Britansko ministarstvo obrane reklo je da je presrelo 1295 osoba u 27 brodova nakon što su u ponedjeljak počeli svoj prelazak iz kontinentalne Europe. Ta brojka premašuje prethodni dnevni rekord iz studenog prošle godine koji je iznosio 1185.

Boris Johnson, premijer na odlasku, nadao se da će prijetnja o deportaciji u Ruandu najavljena u travnju uz druge pokušaje, poput predavanja dužnosti presretanja migranata u ruke mornarice, biti čin odvraćanja za one koji stižu u gumenjacima i malim čamcima.

Prema sporazumu u travnju, Britanija će slati desetke tisuća migranata koji stignu na njezine obale ilegalno u više od 64000 kilometara udaljenu istočnoafričku zemlju.

Takva politika će biti predmet pravnog izazova na londonskom Visokom sudu početkom rujna kad će koalicija skupina za zaštitu ljudskih prava i sindikata iznijeti da je ruandska politika neizvediva i nemoralna.

Prvi planirani deportacijski let u lipnju u posljednji trenutak je blokirao Europski sud za ljudska prava.

"Porast opasnih prelazaka kanala je neprihvatljiv", rekao je glasnogovornik vlade. "Ne samo da zloupotrebljavaju naše imigracijske zakone, nego i riskiraju živote ranjivih ljudi, koje eksploatiraju bezobzirne kriminalne bande.

2021. godine, zabilježeno je da je 28.526 osoba stiglo na malim brodovima - najveći broj iz Irana, potom iz Iraka, Eritreje, i Sirije. Dosad ove godine, više od 22.000 pristiglo je u Britaniju, dok su vladini dužnosnici upozorili da bi do kraja godine ta brojka mogla iznositi 60.000.

Oba kandidata koja se natječu da zamijene Johnsona na mjestu premijera, Liz Truss i Rishi Sunak, obećali su da će nastaviti s ruandskim planom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:59