NOVA STRATEGIJA

Johnsonov plan za izlazak iz pandemije: ‘Moramo naučiti živjeti s covidom, moguće je da skratimo izolaciju‘

Ministar Gove poručio je da Velika Britanija prelazi u situaciju u kojoj je moguće reći da možemo živjeti s covidom-19

Boris Johnson

 Peter Cziborra/AFP

Članovi vlade Borisa Johnsona i čelnici Nacionalne zdravstvene službe (NHS) sve su uvjereniji da ovaj val koronavirusa uzrokovan omikronom neće preopteretiti zdravstveni sustav te najavljuju 'život s covidom-19'.

Ministar Michael Gove priznao je da je pogriješio kada je prije nekoliko dana zagovarao oštrije mjere protiv covida-19 rekavši kako je bio oprezan, prenosi The Guardian.

Jutros je u seriji intervjua na britanskim televizijama rekao da Velika Britanija prelazi u situaciju u kojoj je moguće reći da možemo živjeti s covidom-19 te da pritisak na britanski zdravstveni sustav i najvitalnije javne usluge slabi.

- Apsolutno je važno naglasiti da još uvijek nismo došli u tu situaciju. I kao što je to već ministar zdravstva naglasio - pred nama su teški tjedni, rekao je.

- Moramo početi razmišljati kako će izgledati suživot s covidom-19, kako živjeti s ovom posebnom vrstom koronavirusa. Postoje i drugi koronavirusi koji su endemični i s kojima živimo. Virusi se obično razvijaju tako da postaju manje štetni, ali rašireniji. Sa znanstvene strane, možemo gledati na progresivno ukidanje ograničenja, mislim da bi za sve nas bilo bolje da se to dogodi čim prije. Ali moramo čuvati NHS, poručio je Gove.

Poručio je da premijer Johnson izrađuje novi strategiju za tranziciju u život bez restrikcija, koja bi se počela provoditi do ožujka, prenosi Daily Mail.

Premijer Boris Johnson iskoristio je današnji posjet jednom punktu za testiranje na covid-19 kako bi poručio da će brzi antigenski testovi i dalje biti besplatni, no ne zna se koliko dugo.

image

Boris Johnson

Peter Cziborra/AFP

Istaknuo je da je njegova vlada otvorena za mogućnost skraćivanja minimalnog razdoblja izolacije sa sedam na pet dana. Podsjetimo, samo šest dana ranije, ministar zdravstva Sajid Javid isključio je tu mogućnost.

Jučer je ministar obrazovanja Nadhim Zahawi rekao da bi skraćivanje izolacije bilo izuzetno korisno britanskim poslodavcima koji su pogođeni odsutnošću svojih radnika. Više od polovice ministara podržalo bi takvu odluku, iako su naglasili da bi takav potez morali podržati znanstvenici, piše danas Telegraph.

Gotovo 80.000 zdravstvenih djelatnika bilo je odsutno s posla svaki dan u tjednu do 2. siječnja, što je 13 posto više nego tjedan dana prije, pokazuju podaci NHS-a. Gotovo polovica njih, 44 posto, odsutno je zbog covida-19, što je za petinu više nego tjedan dana prije.

Britanija je u petak počela raspoređivati vojno osoblje kako bi pomogli bolnicama kojima nedostaje djelatnika i koje su izložene velikom pritisku zbog velikog broja bolesnika.

"Omikron znači više pacijenata za liječenje i manje djelatnika koji bi ih liječili", poručio je jučer medicinski direktor NHS-a Stephen Powis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26