DOMINIC RAAB

JOHNSONOV ZAMJENIK KAŽE DA JE PRERANO ZA UKIDANJE MJERA Karantena će trajati još barem tri tjedna: 'Došli smo predaleko da bismo sada ublažili mjere'

Dominic Raab
 AFP

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji mijenja premijera Borisa Johnson dok se ne oporavi, u četvrtak je rekao kako je prerano za ukidanje restriktivnih mjera i najavio njihovo produženje za još najmanje tri tjedna.

„Došli smo predaleko, izgubili previše voljenih i previše toga žrtvovali da bismo sada ublažili mjere, posebice u trenutku kada počinjemo dobivati dokaze da one djeluju“, istaknuo je ministar.

„Postoji svjetlo na kraju tunela. No sad smo u delikatnom i opasnom razdoblju u ovoj pandemiji. Ako se požurimo s ublažavanjem mjera koje su na snazi mogli bismo riskirati sve žrtve i napredak koji je postignut“, istaknuo je Raab.

Objavio je da će karantena u Britaniji trajati još najmanje tri tjedna.

BBC prenosi ministrov naglasak da će na odluku vlade o ublažavanju mjera utjecati nekoliko čimbenika.

To su vladina procjena o spremnosti Nacionalne zdravstvene službe (NHS) na potencijalno novo širenje, zatim dokazi o konzistentnom padu broja preminulih i novozaraženih, te sigurnost da ukidanje restrikcija neće izazvati novo nekontrolirano širenje epidemije.

Raab, ministar zamjenjuje premijera Borisa Johnsona dok se on ne oporavi od covida-19, istaknuo je i da je „neodgovorno“ davati procjene kada bi se mjere mogle ukinuti i da za to ne postoji vremenski okvir.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske.

Ta brojka je u posljednja 24 sata narasla za 861, na sveukupno 13.729 žrtava. Širi podaci koji bi uključivali preminule u domovima za starije i nemoćne i kod svojih kuća će tu brojku znatno podići.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, zaraza je potvrđena kod više od 103.000 Britanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:16