UVREDLJIVI KOMENTAR

Johnsonova usporedba ukrajinske borbe protiv Rusije i Brexita izazvala zgražanje: ‘On je nacionalna sramota‘

Još uvijek se sjećam entuzijazma Putina nakon rezultata referenduma. Borise, tvoje riječi vrijeđaju Ukrajince, rekao je Donald Tusk

Boris Johnson

 Paul Ellis/AFP

Britanski premijer Boris Johnson napravio je neumjesnu usporedbu ukrajinske borbe protiv ruske invazije s Britancima koji su glasali za Brexit, zbog čega je izazvao bijes i ljutnju o nekih europskih diplomata, ali i kolega iz vlastite stranke, piše Times.

U govoru održanom na proljetnom kongresu Konzervativne stranke u Blackpoolu, na kojemu je bio i ukrajinski veleposlanik u London Vadim Pristaiko, rekao je da je nakon invazije ruskog čelnika Vladimira Putina svijet suočen s izborom između slobode i ugnjetavanja.

- Znam da instinkt našim ljudima svaki put govori da izaberu slobodu, baš kao i Ukrajincima. Mogu vam dati nekoliko primjera: kada su Britanci u velikom broju glasovala za Brexit, ne vjerujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski nastrojeni prema strancima, nego zato su htjeli biti slobodni i raditi stvari drugačije.

image

Boris Johnson

Paul Ellis/AFP

Donald Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, ocijenio je da su Johnsonovi komentari uvredljivi.

- Još uvijek se sjećam entuzijazma Putina i Trumpa nakon rezultata referenduma. Borise, tvoje riječi vrijeđaju Ukrajince, Britance i zdrav razum, napisao je na Twitteru.

Johnson je naljutio i neke kolege iz stranke, koji su ga optužili da uzrokuje podjele u vrijeme kada Zapad mora pokazati jedinstvo protiv Rusije.

- Ako želimo u konačnici pobijediti Putina, moramo imati međunarodno liderstvo i jedinstvo. Usporedivši borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije s Britancima koji su glasovali za Brexit narušio je ugled državništva koji smo počeli graditi, rekao je Tobias Ellwood, šef parlamentarnog odbora za obranu.

Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i nekadašnji koordinator Europskog parlamenta za Brexit rekao je da je Jonsonova usporedna 'suluda'.

- Da sam Ukrajinac, bio bih uvrijeđen. Da sam Britanac, bilo bi me sram. Kao francuski diplomat, neću ništa komentirati na Twitteru, napisao je Phillippe Errera.

- Boris Johnson je nacionalna sramota. Njegovo glupiranje je u suprotnosti s hrabrim vodstvom Volodimira Zelenskog. Usporediti referendum sa ženama i dlecom koji bježe od Putinovih bombi je uvreda svakom Ukrajincu, komentirao je Ed Davey, vođa Liberalnih demokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:01