POTREGE ZA MIROM

Jordan domaćin samita Bidena s egipatskim i palestinskim čelnicima o Gazi

Raspravljat će se o zaustavljanju ‘rata u Gazi i pronalaženju političkog horizonta koji bi omogućio oživljavanje mirovnog procesa‘

Joe Biden

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Jordan će u srijedu biti domaćin četverostranog samita u Amanu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom te egipatskim i palestinskim čelnicima na kojem će se raspravljati o "opasnim" posljedicama rata u Gazi za regiju, objavili su državni mediji.

Rasprave će se usredotočiti na načine za zaustavljanje "rata u Gazi i načine za pronalaženje političkog horizonta koji bi omogućio oživljavanje mirovnog procesa", stoji u službenom priopćenju.

Jordanski kralj Abdulah također će odvojeno održati trojni samit s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Monarh je u utorak upozorio protiv pokušaja guranja palestinskih izbjeglica u Egipat ili Jordan, dodajući da se humanitarna situacija mora rješavati unutar Gaze i Zapadne obale.

Aman, koji je tijekom rata na Bliskom istoku 1967. izgubio od Izraela Zapadnu obalu, uključujući istočni Jeruzalem, zabrinut je da bi širenje nasilja moglo imati posljedice, jer veliki postotak jordanskog stanovništva čine Palestinci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:21