RASKOL NA DVORU

Jordanska vlada oglasila se nakon uhićenja princa: ‘Udružio se sa stranim akterima‘

‘Inicijalne istrage pokazale su da su ove aktivnosti i pokreti dosegli fazu koja je izravno utjecala na sigurnost i stabilnost zemlje‘
Princ Hamza sa suprugom
 Yousef Allan

Potpredsjednik jordanske vlade Ajman Safadi objavio je u nedjelju da se polubrat kralja Abdulaha i bivši prijestolonasljednik princ Hamza udružio sa stranim akterima s ciljem destabilizacije zemlje te da je već duže vrijeme pod nadzorom.

Vojska je u subotu objavila kako je izdala upozorenje princu zbog djelovanja protiv "sigurnosti i stabilnosti" Jordana, zemlje koja je ključni američki saveznik u regiji.

Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhićeno.

"Istragama su nadzirana uplitanja i komunikacije sa stranim akterima o pravom trenutku za destabilizaciju Jordana", kazao je Safadi.

Obavještajna agencija druge zemlje je kontaktirala ženu princa Hamze u vezi organizacije leta za Hamzu i suprugu, tvrdi Safadi.

"Inicijalne istrage pokazale su da su ove aktivnosti i pokreti dosegli fazu koja je izravno utjecala na sigurnost i stabilnost zemlje, ali njegovo je veličanstvo odlučilo da je najbolje razgovarati izravno s princom Hamzom, riješiti to unutar obitelji", dodao je.

Ranije je Hamzina majka, kraljica Noor, udovica prethodnog jordanskog kralja, branila svog sina.

"Molim se da istina i pravda prevladaju za sve nevine žrtve ove opake klevete", napisala je na Twitteru. "Neka ih Bog blagoslovi i čuva", dodao je.

Safadi je rekao da su sigurnosne službe zatražile da se svi uključeni u zavjeru izvedu pred posebni državni sud.

Susjedi i saveznici Jordana izrazili su solidarnost s kraljem Abdulahom. Kralj Maroka Muhamed VI. telefonski je razgovarao s Abdulahom II. te mu je izrazio solidarnost i podršku.

Smatra se da je Jordan jedna od najstabilnijih zemalja na Bliskom istoku.

Ranije se dio opozicije okupio oko princa Hamze, što je izazvalo zabrinutost jordanskog kralja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:33