PRINC U KUĆNOM PRITVORU

Jordanski kralj šokiran i ljutit: ‘Moj polubrat je planirao državni udar, ali sada je pod mojom paskom...‘

Kralj nije otkrio sudbinu 18 suoptuženih čije obitelji tvrde da se s njima nisu već danima čule
Jordanski kralj Abdullah
 AFP

Jordanski kralj Abdulah progovorio je o "šoku i ljutnji" koje je osjetio nakon što je saznao da je njegov polubrat navodno planirao državni udar. Planirana izdaja ga je, kaže, šokirala. Bio je ljutit i zaboljelo ga je, ali sada je sve zakopano", navodi se u pismenom priopćenju kralja koje je pročitano na jordanskoj televiziji.

Princ Hamza nije se pojavio u javnosti otkako se saznalo za njegovo navodno spletkarenje s "vanjskim faktorima" i pokušaj da makne polubrata s vlasti. Kralj Abdulah tvrdi da se Hamza trenutno nalazi "s obitelji u svojoj palači, pod mojom paskom". Kralj nije otkrio sudbinu 18 suoptuženih čije obitelji tvrde da se s njima nisu već danima čule.

"Princ Hamza je obećao odanost obitelji i potpisao je da je lojalan obitelji, a izdaja je sada zakopana. Ovaj posljednji izazov nije bio najgori za stabilnost zemlje, ali je bio naročito bolan za mene jer su izdajnici bili članovi obitelji i iz naše kuće", priznao je kralj.

Abdulah i njegov polubrat Hamza su sinovi pokojnog kralja Huseina koji je umro 1999. godine nako gotovo 50 godina na vlasti u Jordanu. Abdulah je isprva kao prijestolonasljednika odredio svog polubrata, ali je 2004. promjenio odluku i prenio pravo na svog sina Huseina.

image
Jordanski princ Hamza
Khalil Mazraawi/AFP

Princ Hamza je u međuvremenu postao popularan, pogotovo među sve moćnijim jordanskim plemenima s kojima se susretao u tjednima prije nego što je otkriven i stavljen u kućni pritvor. U pokušaju državnog udara naročito su sudjelovali članovi plemena Madžali koje je poručilo da su stigli mračni dani i upozorili da će tražiti odgovornost od onih koji su proveli uhićenja, i plemensku i pravu.

Nakon javnog otkrića o obiteljskoj drami, jordanska se javnost zabrinula jer ne nakrtako u zemlji isključen internet, a nad glavnim gradom Amanom su letjele vojne letjelice i helikopteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:13