ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Još 2021. naslutio sam da će doći do rata u Ukrajini, shvatio sam iz Putinova govora. A u lipnju slijede velike promjene‘

Ispričao je da je nakon posjeta Sočiju u studenome 2021. shvatio da će biti rata

Aleksandar Vučić

 Armend Nimani/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govorio je prilikom gostovanja na TV Pinku kod voditeljice Jovane Jeremić o vrućim političkim temama, a između ostalog je rekao kako je naslutio da će biti rata u Ukrajini, prenosi Blic.

- Možete pogledati u vašoj arhivi kada sam 25. studenoga 2021. nakon posjeta Sočiju rekao da nas očekuju teška vremena i to ne zato što mi je Putin rekao da će biti rata. Inače bi uvijek govorio 45 minuta o Ukrajini. Taj put nije govorio ni tri minute. To mi je bilo dovoljno. Nedvosmisleno sam rekao da će doći do određenih promjena. Samo sam pratio, slušao i slagao činjenice - otkrio je Vučić.

Zatim je objasnio što nas očekuje u narednom razdoblju, istaknuvši da ipak nije prorok.

- Već u lipnju slijede promjene. S obzirom na to da Ukrajina neće lako pobijediti u vojnom smislu, gotovo je to nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na europskom putu. Slijedi hitan početak pristupnih pregovora zato što Amerikanci stvaraju blok unutar Europe, poseban blok koji nije mali, Poljska, baltičke zemlje plus Ukrajina, tih pet zemalja! Imat ćete zemlje koje su veće od Francuske i približavaju se Njemačkoj. Jasno je da taj kvintet ili sekstet s Rumunjskom postaje najjači u Europi poslije Njemačke. Mi se želimo pozicionirati kao srednjoeuropska zemlja, zato imamo sve bliže odnose s Mađarskom. To će mijenjati dinamiku našeg odnosa s Europom - naveo je Vučić.

Kako je rekao, SAD će biti dominantan u nikad jasnijem obliku, a bit će isti odnos Europe i SAD prema Kini.

- Zanimljivo je što se dogodilo na sjednici Vijeća Europe, važan zaokret prema Kini, do sada je bio naš ekonomski partner, naš konkurent. Po prvi put Ursula von der Leyen je rekla - strateški konkurent. Amerika će biti dominantna u Europi. Kinu vidi kao strateškog protivnika. Zato će biti zanimljiv posjet Von der Leyen i Macrona Kini - kazao je Vučić.

Vučić je govorio i o važnosti obrambene industrije i koliko je bitno u nju ulagati.

– Želim iskoristiti priliku i poznati 22. travnja sve građane Srbije, to će biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. Prikazat ćemo sve što imamo, bit će više od 1500 komada oružja, sve ćete moći vidjeti, rekao je Vučić.

Na pitanje što misli o tjeralici koju je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je odgovorio da smatra da je to politički jako loša odluka koja će koštati puno u životima Rusa i Ukrajinaca, ali i imati veliki utjecaj na gospodarstvo cijele Europe.

- Morat ćete s Putinom sjesti i razgovarati, a kako da razgovarate s njim, a da mu to ostavite? Kako uopće mislite napraviti neki dogovor, a da mu to ostane kao Damoklov mač nad glavom. Zašto ste ga ograničili?, pitao je Vučić.

Poručio je da je ICC preuzeo obavezu koju ne zna kako da provede.

- Koliko će to života koštati Rusa i Ukrajinaca i svih drugih, kao i zbog lošije ekonomije u Europi i svijetu zbog takve odluke. Mislim da je to politički loše za sve i to nisam krio od prvog trenutka, poručio je Vučić.

- Oni misle, busajući se u prsa, da su blizu pobjede, a nisu. Svi su daleko od pobjede. Ni Rusi nisu blizu pobjede. Nitko nije. U ratu nekada netko pobijedi, a nekada svi izgube. Bojim se da će ovaj put svi izgubiti, zaključio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:52