NEMIRI U KANADI

Još dvije katoličke crkve spaljene do temelja: Sve je krenulo nakon pronalaska dječjih grobova...

Brojni članovi Katoličke crkve vrlo su uzrujani zbog buktinje, a poglavar plemena ističe kako iz ovoga +ništa dobro ne može izaći‘
Pronađeni dječji grobovi 
 Geoff Robins/AFP

Još dvije katoličke crkve spaljene su do temelja na zapadu Kanade u subotu rano ujutro. Vatra je zahvatila crkvu sv. Ane i crkve Chopaka u Britanskoj Kolumbiji u samo sat vremena razmaka.

Policija je izvijestila kako su obje građevine potpuno uništene, a oba požara tretiraju kao 'sumnjiva', piše BBC.

Naime, proteklog ponedjeljka još dvije crkve u pokrajini uništene su u požaru, nakon obilježavanja Nacionalnog dana domorodačkih naroda.

image
Geoff Robins/AFP
image
Geoff Robins/AFP
image
Geoff Robins/AFP

- Istraga o novim kao i prethodnim požarima je u tijeku no još nitko nije uhićen ni optužen - kazao je narednik Jason Bayda.

Uništavanje crkvi dogodilo se nakon što je domorodačka skupina objavila da je pronašla stotine neoznačenih grobova na mjestu nekadašnjeg internata u Saskatchewanu. Takve obavezne internate vodile su kanadska vlada i vjerske vlasti tijekom 19. i 20. stoljeća, a cilj im je bila asimilacija djece autohtonog stanovništva.

Autohtone skupine podnijele su zahtjev za potragom za ostalim grobovima diljem zemlje.

Jedan od čelnih ljudi plemena LSIB, Keith Crow, kazao je za medije kako je rano ujutro primio poziv u kojem mu je rečeno da je Chopaka crkva zapaljena, no kada je pola sata kasnije stigao na mjesto događaja, crkva je bila spaljena.

- Ljutit sam. Ne vidim da išta pozitivno može izaći iz ovoga i bit će gadno - kazao je.

Brojni članovi Katoličke crkve vrlo su uzrujani zbog buktinje, dodao je.

image
Geoff Robins/AFP
image
Geoff Robins/AFP
image
Geoff Robins/AFP

U svibnju su pronađeni prvi posmrtni ostaci 215 djece u sličnoj školi internatskog tipa u Britanskoj Kolumbiji koja je bila pod vlasti Rimokatoličke crkve od 1890. godine, a zatvorena je 1978. U četvrtak je pak skupina Cowessess objavila da je u Saskatchewanu otkriven ukupno 751, uglavnom dječji, grob. Ova škola je također bila pod vlasti Rimokatoličke crkve.

U periodu od 1863. do 1998. više od 150.000 djece autohtonog stanovništva oduzeto je njihovim obiteljima i smješteno u škole diljem Kanade.

Djeci često nije bilo dopušteno da govore svojim jezikom i da se bave svojom kulturom, a mnoga su maltretirana i zlostavljana. Stoga je sve to prozvano 'kulturnim genocidom'.

Godine 2008. pokrenuta je posebna komisija kako bi se dokumentirali i otkrili pravi razmjeri i posljedice ovog sustava te je ustanovljeno da se velik broj autohtone djece nikada nije vratio u svoje matične zajednice.

Iste godine kanadska vlada službeno se ispričala zbog postojanja takvog sustava.

Nakon što su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, kanadski premijer Justin Trudeau u nazvao je to potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u povijesti zemlje koju vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 18:04