PRAZNA KINA

Još jedan dokaz da se Putin grubo preračunao: ‘Gdje su filmovi? Hoćemo hitove poput ‘Krima‘!

Dok se Šojguova armija bori s ogromnim gubicima na terenu, njegovom ministarstvu naloženo je da pomogne snimati filmove

Vladimir Putin i plakat za film ‘Krim‘

 Afp/

Prije nešto više od pet godina ruska je kinematografija trebala hitni podstrek. Kremlj je gradove s manje od 100.000 stanovnika obavijestio da će uskoro biti dostupna sredstva za ‘stvaranje uvjeta za prikazivanje domaćih filmova‘, piše Times.

Među već zaboravljenim djelima koja su se tada pojavila bio je i film čiji je idejni začetnik ruski ministar obrane Sergej Šojgu, a kojega je ‘osobno odobrio‘ predsjednik Vladimir Putin. Nazvan jednostavno ‘Krim‘ i sniman s budžetom od oko 400 milijuna rubalja (5,3 milijuna eura), a film su pratili plakati postavljeni diljem zemlje. Na njima je pisalo: ‘One koje voliš ne ostavljaš za sobom.‘

image

Plakat za film ‘Krim‘

Vratimo li se u današnje vrijeme Putinove invazije na Ukrajinu, ista ta kina očajnički trebaju filmove poput ‘Krima‘ kako bi potaknuli mase sada kad je postalo jasno da je ono što je trebala biti Putinova munjevita operacija, u Ukrajini naišla na neočekivano jak otpor.

Problem je u tome, pokazuju analize, što Rusija nije imala propagandni aparat spreman za produženi rat. Kina su se suočila s nestašicom filmova spremnih za prikazivanje - posebno nakon što su najveći studiji Hollywooda počeli povlačiti prava za prikazivanje i distribuciju - i unatoč tome što je Kremlj svim silama pokušavao vratiti publiku u Kina, bili su prisiljeni prikazivati tek filmove iz Južne Koreje i Bollywooda te starija holivudska izdanja, naprimjer ekranizaciju romana Agathe Christie ‘Smrt na Nilu‘ iz 1978.

Pogledajte isječak iz filma ‘Krim‘:

I dok je domaća filmska produkcija inicijalno rasla 2017. i 2018., olakšanje je bilo privremeno i počelo se postepeno urušavati 2019. Rusi su 2021. kupili 106 milijuna ulaznica za projekcije stranih filmova, prema platformi Statista.

‘Strane su kompanije napustile ruske premijere, zbog čega je mnogim kinima prijetila opasnost od zatvaranja‘, kazao je u lipnju gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin. Prošla je godina bila rekordna po pitanju zatvaranja kina, pokazuju podaci ruske kompanije Nevafilm.

U listopadu je Rusija poduzela korake kako bi dopustila distribuciju stranih filmova bez dopuštenja vlasnika prikazivačkih prava. U prosincu su mediji bliski Kremlju priznali da će se ‘kopija loše kvalitete‘ novog Avatara ‘najvjerojatnije pojaviti unutar nekoliko dana nakon svjetske premijere‘.

Putin gleda to promijeniti te naređuje dužnosnicima da pripreme filmove posvećene njegovoj ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ i borbi Rusije ‘protiv neonacizma‘. Uskoro će se, kazao je ruski ministar kulture, pokrenuti filmski festival posvećen ratu.

U međuvremenu, dok se Šojguova armija bori s gubicima za koje Kijev kaže da dostižu i 100.000 žrtava, njegovom ministarstvu naloženo je da pomogne snimati filmove. Ministarstvo obrane zaduženo je da uskoči u pomoć ruskim dokumentaristima u njihovom nastojanju da ovjekovječe ‘sudionike specijalne vojne operacije, koji su pokazali hrabrost i herojstvo‘.

Međutim, Vitalij Manski (59) neće biti među njima. Ruski redatelj za stalno je preselio u Latviju nakon ruske aneksije Krima. U studenom je dospio na crnu listi Kremlja nakon što je ustvrdio da je čak 85 posto sredstava Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi - kojeg vodi Kremlju odani Nikita Mihalkov - pokradeno.

image

Vitalij Manski

Michal Cizek/Afp

‘Putinov program razvoja domaćih domoljubnih dokumentaraca posve je besmislen‘, kazao je Timesu. ‘Putin i njegovi savjetnici kao da žive izvan ovog sunčevog sistema. Nisu čak ni na Marsu nego negdje u drugoj galaksiji.‘

Manski kaže da Rusija može napraviti stotine filmova o ratu, no natjerati ljude da doista kupe kartu i pogledaju te filmove, posve je druga priča. ‘Ljudi će u kinima najvjerojatnije pozaspati‘. kaže.

Međutim dodao je da će povećanje sredstava za filmove biti dobrodošla financijska pomoć ostalim filmašima. ‘Nažalost, siguran sam da ima mnogo dokumentarista koji će rado primiti javni novac kako bi snimili bilo kakve filmove.‘

Dr. Jade McGlynn, znanstvenica koja se bavi istraživanje ruske propagande tijekom rata u Ukrajini, kaže kako je Kremlj bio doista uvjeren da će rat brzo završiti. ‘Oni nemaju dugoročni plan. (Medijski) kanali nisu ni na koji način bili pripremljeni.‘

Trebalo je djelovati žurno i Rusija se morala osloniti na zastarjelu anti-zapadnu retoriku, kazala je i dodala: ‘Svi su počeli tvrditi da su Ukrajinci nacisti jer su imali materijala samo za takav narativ.‘

Pitanje hoće li biti ikoga tko će stvarati, ali i gledati patriotske propagandne filmove, i dalje stoji. Stotine tisuća Rusa napustile su zemlju od početka invazije prošle godine, a među njima i najviše obrazovane srednje klase.

Možda će najveći poticaj nacionalnom ponosu biti travanjska premijera filma ‘Izazov‘, prvog ruskog filma snimanog u svemiru, zahvaljujući ruskoj svemirskoj agenciji Roscosmos. Film govori o doktorici (igra je glumica Julija Peresild) koju šalju na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi spasila život kozmonauta.

Ovaj mjesec je dječji film ‘Čeburaška‘ postao film s najvećom zaradom u ruskoj kinematografskoj povijesti Rusije, a snimljen je s budžetom od 850 milijuna rubalja (oko 10 milijuna eura) od čega je oko 361 milijun stigao iz državnog filmskog fonda.

Ruske su televizijske kuće od početka invazije također počele pojačano kritizirati nemoral Zapada, pa se na TV-u prikazuju emisije o tome kako, na primjer, ‘australski roditelji sve češće vode svoju djecu na transvestitske predstave‘.

U međuvremenu, sve što prikazuje Rusiju ili SSSR u lošem svjetlu, teško će ugledati svjetlo dana. Kremlj je spriječio prikazivanje ‘Gladi‘, dokumentarca koji govori o gladi u oblasti Povolžje koja se dogodila između 1921. i 1923, a koja je izazvala pravu poplavu međunarodne pomoći, pogotovo od SAD-a i Europe.

Film govori i o tome kako je masovna glad pobila više od pet milijuna ljudi, a očajnici su pribjegavali čak i kanibalizmu.

No Ministarstvo kulture je reklo da je primilo ‘brojne primjedbe građana‘ koji su kazali da je ‘poanta filma šokirati i izazvati jake negativne reakcije u društvu‘.

U međuvremenu, Manski vjeruje da što više Rusija upada u propagandne projekte, to bolje. ‘Podržavam sve besmislene aktivnosti u Rusiji‘, kaže. ‘Vjerujem da što je više besmislenih aktivnosti u Rusiji, to je Rusija slabija, novac se troši uludo, a pobjeda Ukrajine je bliže.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:28