DONALD NE ODUSTAJE

Još jedan očajnički pokušaj: Trump se hitno vratio s Floride kako bi zapaprio Bidenu

Republikanski senator Hawley najavio je da će 6. siječnja pokrenuti mjeru za opovrgavanje glasova elektora i izborne pobjede Bidena
 Brendan Smialowski/AFP

Šesti siječnja, dan u koji Donald Trump polaže sve svoje nade. A dotad je odlučio i dalje povlačiti poteze kojima nastoji potvrditi svoju ostavštinu ksenofoba. Tako je u četvrtak produljio trajanje dviju useljeničkih zabrana koje će mnogim povremenim inozemnim radnicima i podnositeljima zahtjeva za zelenu kartu onemogućiti ulazak u zemlju. Te je mjere kritizirao izabrani predsjednik Joe Biden, ali i mnogi se poduzetnici protive tome da se povremenim inozemnim radnicima zabrani ulazak u zemlju jer zbog toga trpe veliku štetu. I smatraju da Trumpov argument - da su te mjere potrebne kako bi se zaštitili američki radnici dok se ekonomija oporavlja od posljedica pandemije koronavirusa - ne stoji. Oko 20 milijuna Amerikanaca i dalje prima naknadu za nezaposlene. Ali, oni se većinom ne prijavljuju na poslove koje dobivaju inozemni radnici.

image
Brendan Smialowski/AFP

Trump nije slavio

I ne samo to, Donald Trump se u četvrtak iznenada, bez ikakva tumačenja, vratio s omiljene Floride u Washington prekinuvši odmor. Republikanski senator Josh Hawley iz savezne države Missouri najavio je neposredno prije Trumpove odluke o povratku da će 6. siječnja pokrenuti mjeru za opovrgavanje glasova elektora i izborne pobjede Joea Bidena.

image
Andrew Caballero-reynolds/AFP

Pritisak na McConnella

Formalno, to je moguće i za to postoji utemeljenje u Ustavu. Na taj se datum okuplja Kongres na zajedničkoj sjednici Zastupničkog doma i Senata kako bi još jednom prebrojao elektorske glasove i potvrdio rezultate izbora. Baština je to dana kad nisu postojale današnje tehnološke mogućnosti, ali rituali imaju svoje mjesto u politici čak i kad je upitno imaju li više smisla. No, nitko se ne usuđuje u njih dirnuti jer bi tako mogao otvoriti osinje gnijezdo.

Brojanje elektorskih glasova trebalo bi biti formalno jer je elektorski kolegij još 14. prosinca prošle godine Bidena proglasio pobjednikom. Ti se glasovi, zapečaćeni, 6. siječnja unose u kongresnu dvoranu u kutijama izrađenima od mahagonija. Tijelo koje čine predstavnici dviju stranaka čitaju naglas rezultate i tako se potvrđuju izborni rezultati. Sjednicom predsjeda predsjednik Senata, a to je sadašnji potpredsjednik Mike Pence.

U slučaju da je rezultat tijesan, tada o izbornom pobjedniku glasa Zastupnički dom. U tom glasanju svaka savezna država ima jedan glas, što znači da bi u slučaju takvog scenarija republikanci imali većinu jer su pobijedili u više saveznih država nego demokrati. Biden ima neupitnu prednost, 306:232 elektorska glasa.

Senator Hawley na Twitteru je poručio: "Milijuni birača zabrinuti su zbog ispravnosti izbornog procesa i imaju pravo da se njihov glas čuje". Sve se to događa nakon što je Mitch McConnell, lider republikanske većine u Senatu, najavio da neće biti prigovora Bidenovoj pobjedi. S njim su se složili i brojni drugi ugledni republikanci u Senatu. No, Trump vidi još jednu priliku da potvrdi svoju tezu o lažiranim izborima. Prigovor je nakon čitanja rezultata posljednji put bio uložen 2005. godine zbog glasova u Ohiju, ali je odbačen.

I George W. Bush je nastavio drugi mandat, a John Kerry izgubio izbore. Radikalno desni mediji podgrijavaju vatru i navode kako će se "6. siječnja vidjeti funkcionira li američki Ustav". Fox News, koji Trump već naziva Fake News, ne bavi se uopće tim pitanjem, nego prenosi tekst portala Axios u kojem se navodi kako je McConnell svjestan da je sjednica 6. siječnja najvažnija u njegovih 36 godina u Senatu iako je glasao i o ratovima i o opozivu predsjednika. Dva republikanska kongresnika izjavila su za CNN kako očekuju da će najmanje 140 zastupnika iz njihove stranke glasati protiv toga da se glasovi za predsjednika uopće prebrojavaju.

Pence protiv tužbe

Sam taj potez nema praktički nikakve šanse promijeniti bilo što, može samo za nekoliko sati odgoditi potvrdu Joea Bidena, ali svejedno ostavlja gorak okus u ustima. U posebno se neugodnom položaju našao Mike Pence jer je skupina zastupnika Republikanske stranke, dan nakon što je Hawley najavio da će podnijeti prigovor, podigla tužbu kojom se traži da se ukinu sadašnja pravila potvrđivanja izbornog pobjednika kako bi tu odluku mogao donijeti sam Pence. Potpredsjednik je zatražio od Ministarstva pravosuđa da se ta tužba odbaci.

image
Andrew Caballero-reynolds/AFP

Dakle, sasvim je sigurno da će se 6. siječnja morati odlučivati o prigovoru senatora iz Missourija. Ali, jednako je tako izgledno da će sve završiti kao i 2005. godine te da će Biden biti proglašen predsjednikom. Nakon toga Trump više nema nikakve nade.

Republikanci tako postaju sve bjesniji na Trumpa koji im sada počinje predstavljati sve veći politički problem. Neki od njih već navode da će na izborima za dvije godine demokrati koristiti ovu situaciju na izborima protiv njih. Ali, postoji i ozbiljniji i bliži razlog: izbori za dva senatska mjesta u saveznoj državi Georgiji koji će odlučiti senatsku većinu. Trumpa za to apsolutno nije briga, ali ako demokrati osvoje oba mjesta, imat će pod svojom kontrolom i Senat, a to im otvara veliki manevarski prostor za političko djelovanje.

image
Mark Makela/Getty Images/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:16