PREBROJAVANJE

Još jedan udarac Trumpu koji ne odustaje: ‘On je krivo informiran, to neće promijeniti rezultat‘

Dužnosnici u Georgiji i Wisconsinu rekli su da nije vjerojatno da će rezultati prebrojavanja glasova dovesti u pitanje pobjedu Bidena
Joe Biden i Donald Trump
 Saul Loeb

Nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zadrži na vlasti čine se uzaludnima nakon što su u srijedu izborni dužnosnici u Georgiji i Wisconsinu rekli da nije vjerojatno da će rezultati ponovnog prebrojavanja glasova dovesti u pitanje pobjedu Joe Bidena.

Savezna američka država Georgia jedna je od nekoliko država u kojima Trumpova kampanja, za sada bezuspješno, osporava izborne rezultate. Tamošnji dužnosnici nadležni za izbore su rekli da nije vjerojatno da će rezultati ponovnog prebrojavanja glasova koji trebaju biti objavljeni u četvrtak utjecati na izbornu pobjedu demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena,
On je u toj državi po prvom prebrojavanju odbio 14.000 glasova više od Trumpa.

Dužnosnici su  također su rekli da ponovno prebrojavanje neće dati dokaze za Trumpove neutemeljene tvrdnje o brojnim izbornim prijevarama.

"On je u pogledu toga pogrešno informiran", rekao je novinarima Gabriel Sterling, nadležan za izborni sustav te države.
Po Sterlingu je u srijedu ujutro Bidenova prednost pred Trumpom pala s 14.561 na 12.781 glas. Sterling najavljuje da bi prebrojavanje trebalo biti završeno do kraja srijede te da će ga država potvrditi u petak.

"Ne vjerujem da će (prebrojavanje) na kraju promijeniti ukupan rezultat",  rekao je CNN-u državni tajnik Georgije Brad Raffensperger.

Wisconsin

I izborni dužnosnici države Wisconsin su rekli da djelomično ponovno prebrojavanje glasova koje je tražila Trumpova kampanja neće promijeniti činjenicu da je republikanski predsjednik poražen u toj državi u kojoj je pobijedio Hillary Clinton 2016. godine. 
Izborno povjerenstvo Wisconsina je reklo da će se izvršiti ponovno prebrojavanje u dva okruga izrazito naklonjena demokratima, Milwaukeeju i Daneu, nakon što je Trumpova kampanja platila troškove od tri milijuna dolara. Trošak ponovnog prebrojavanja u cijeloj državi se procjenjuje na  7,9 milijuna dolara.

Scott McDonell, izborni dužnosnik okruga Dan, rekao je da će prebrojavanje početi u petak i biti obavljeno u nekoliko dana. Nakon predsjedničkih izbora 2016. u okrugu se promijenilo samo nekoliko stotina glasova, podsjetio je. 

"Moja pretpostavka je da će, ako je fokus na Dane i Milwaukee, konačni rezultat biti blago povećanje broja glasova za Bidena, no ništa strašno značajno, zasigurno ni blizu nečemu potrebnom za drugačiji ishod", rekao je McDonell.

Biden je u Wisconsinu pobijedio za više od 20.000 glasova, a u postocima 49,5 prema 48,8 posto glasova. 

Trump osporava rezultate i u Michiganu a u srijedu je netočno ustvrdio da je broj glasova u Detroitu, izrazito sklonom demokratima, veći od broja stanovnika.

"U Detroitu ima MNOGO VIŠE GLASOVA NEGO LJUDI. Ništa se ne može učiniti da se ispravi ta golema prijevara. Ja sam pobijedio u Michiganu!", napisao je na Twitteru. 

Podaci gradskih vlasti pokazuju da je tamo na predsjedničkim izborima bilo 250.138 glasova. To je malo više od trećine stanovnika grada koji po popisu stanovništva 670.031 stanovnika.

Sam Trump se drži daleko od očiju javnosti a svoj bijes izbacuje na Twitteru. Njegovo tužbe zbog izbornih rezultata u Pennsylvaniji, Nevadi i Michiganu do sada nisu imale uspjeha u sudnicama.

No u srijedu je Trump u svom općem pravosudnom napadu na izborne rezultate postigao jedan manji uspjeh kada je Vrhovni sud Pennsylvanije pristao razmotriti njegovu žalbu na više tisuća glasova poslanih poštom u Philadelphiji zbog nepotpunih informacija na omotnicama. Biden je u Pennsylvaniji pobijedio za oko 82.000 glasova.

Biden s gotovo 6 milijuna glasova više

Na nacionalnoj razini je Trump dobio 232 elektora, a Biden 306 i 5,8 milijuna glasova Amerikanaca više. 

Za izbornu pobjedu u SAD-u potrebno je 270 elektorskih glasova saveznih država te Trump za pobjedu mora preokrenuti rezultate u najmanje tri velike države što je do sada nezabilježeno.

Istovremeno njegovo odbijanje da prizna izborni poraz sprječava predaju vlasti i informacija novoj administraciji i otežava Bidenov odgovor na pandemiju koronavirusa nakon što preuzme predsjedničku dužnost 20. siječnja. 

Biden je u srijedu, na virtualnom sastanku sa zdravstvenim djelatnicima države Delaware koji se žale na nedostatak zaštitne opreme i testova na covid-19 za njih, upozorio da odgađanje da ga se proglasi pobjednikom može značiti da bi "uskoro mogli kasniti više tjedana ili mjeseci u pripremi cijele inicijative" za distribuciju cjepiva na koronavirus kada ono postane dostupno.

"Mnogo stvari nam nije dostupno" uključujući ažurirane podatke o osobnoj zaštitnoj opremi i plan distribucije cjepiva, rekao je Biden.

Vladina agencija zadužena za početak procesa tranzicije na novu predsjedničku administraciju (GSA) još nije priznala Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris kao pobjednike, ostavivši ih bez pristupa osjetljivim vladinim brifinzima koji se uobičajeno daju dolazećoj administraciji.

Ta je agencija, na čelu s Emily Murphy koju je imenovao Trump, najveća je prepreka za koordinaciju s timom Bijele kuće za borbu protiv covida-19, upozorili su Biden i njegov tim.

Murphy mora  "utvrditi" pobjednika izbora održanih 3. studenog a to je uvjet za davanje sredstava i resursa pobjedniku
GSA nije rekla kada će Murphy donijeti svoju odluku a agencija nije odgovorila ni na pismo Kongresa s istim pitanjem, rekli su dužnosnici američkog Kongresa.

Savezne države imaju rok do 8. prosinca za potvrdu izbornih rezultata kako bi Elektorski kolegij službeno glasovao 14. prosinca. Kongres glasove lektora treba prebrojati 6. siječnja što je obično formalnost. No Trumpovi podržavatelji u senatu i predstavničkom domu mogu uputiti prigovor na rezultate u posljednjem, očajničkom pokušaju da Bidena liše 270 elektorskih glasova i konačnu odluku prepuste Predstavničkom domu. 

Izborni dužnosnici iz obje glavne stranke i cijelog SAD-a su rekli da nema dokaza o namještanju izbora a isto su zaključila savezna tijela nadležna za sigurnost izbora.

Iako Trumpove neutemeljene tvrdnje o brojnim izbornim prijevarama sudovi gotovo redom odbacuju, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da on iz njih izvlači političku korist s obzirom da im vjeruje polovica njegovih republikanaca, po anketi Reuters/Ipsosa.

Trumpovi odvjetnici od suda zatražili da ga proglasi pobjednikom u Pennsylvaniji

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu su od suda zatražili da ga proglasi pobjednikom predsjedničkih izbora u Pennsylvaniji a da zastupnički dom te države, koji kontroliraju republikanci, izabere elektore koji će glasati za predsjednika SAD-a.

U podnesku sudu Trumpova kampanja je od suca Matthewa Branna zatražila da razmotri donošenje odluke da su "rezultati općih predsjedničkih izbora 2020. neispravni te da se zastupničkom domu prepusti izbor elektora Pennsylvanije".

Taj je zahtjev uključen u širi pokušaj Trumpovih suradnika da dopuni tužbu od 9. studenog kojom osporavaju ishod izbora u Pennsylvaniji na kojima  je Trumpa pobijedio kandidat demokrata Joe Biden.

Na razini Sjedinjenih Država Biden je dobio 306 elektorskih glasova a Trump 232. Za pobjedu je potrebno 270 elektora te bi Tarump morao promijeniti ishod u Pennsylvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova, i još dvije države.

Biden je u Pennsylvaniji dobio oko 82.000 glasova više od Trumpa.

Trumpov pravni tim koji vodi njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani, od suca Branna tražio je i dopuštenje da u podnesak vrati zahtjeve od kojih je u nedjelju odustao i izbacio iz svog dokumenta. Oni tvrde da republikanskim promatračima nije omogućen pristup prebrojavanju glasova poslanih poštom, što izborni dužnosnici odbacuju.   

U podnesku se tvrdi i da su okružni izborni dužnosnici postupali nedosljedno s glasovima poslanim poštom jer se u nekim okruzima pozivalo glasače da isprave manje nepravilnosti dok u drugima nije.    

Brann je na saslušanju u utorak izrazio skepsu u uspjeh parnice.

Trumpov slučaj je duboko manjkav i ne pruža mu "nikakva realan put za promjenu rezultata", ocijenio je Justin Levitt, profesor pravnog fakulteta Loyola koji prati sudski postupak.  

Izmijenjeni podnesak "ne nudi nikakvu naznaku da je broj nevažećih glasova dovoljan da promijeni izbore", rekao je Levit i dodao da "sud neće odbaciti glasove, ili zaustaviti prebrojavanje, bez stvarnog dokaza da su sporni glasovi nevažeći". 
Trumpova kampanja podnijela je pokrenula niz sudskih proces u nastojanju da promijeni ishod izbora a Trump bez dokaza tvrdi da su izbori "ukradeni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 15:01