GLASANJE U PORTUGALU

Još jedna članica EU mogla bi uskoro legalizirati eutanaziju, trenutak odluke je dosta indikativan

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, Portugal će se pridružiti maloj skupini zemalja u kojima je eutanazija legalna

Portugalski parlament

 Patricia De Melo Moreira/AFP

Portugalski parlament izglasao je legalizaciju eutanazije po drugi put ove godine, odobrivši revidirani zakon kojim se žele riješiti prigovori Ustavnog suda.

Kako piše Politico, zastupnici su izglasali prijedlog sa 138 glasova za, 84 glasa protiv te pet suzdržanih, a njime se pojašnjavaju okolnosti pod kojima liječnici mogu pacijentima s "teškim, neizlječivim i nepovratnim" stanjima ispuniti njihovu želju da im okončaju živote.

Ustavni suci blokirali su izvorni prijedlog zakona iz ožujka okarakteriziravši ga kao previše nejasan.

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, Portugal će se pridružiti maloj skupini zemalja u kojima je eutanazija legalna, uključujući Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg i Kanadu. Zakon o legalizaciji eutanazije na Novom bi Zelandu trebao stupiti na snagu u nedjelju, nakon što je prošao na prošlogodišnjem referendumu u toj zemlji.

Švicarska dopušta potpomognuto samoubojstvo, a neke američke države dopuštaju određene oblike medicinski potpomognute smrti.

"Ne bi trebalo biti daljnjih prepreka za potpuno usvajanje zakona", rekao je José Manuel Pureza, zastupnik Lijevog bloka i dodao: "Riječ je o toleranciji i borbi protiv svake nepotrebne i neželjene patnje, poštivanju ustava i poštivanju demokracije."

Međutim, ovaj prijedlog zakona suočava se s brojnim pravnim preprekama.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa mogao bi nametnuti veto i time zatražiti reviziju prijedloga zakona, a moguće je i da ga vrati na Ustavni sud.

Oporbeni zastupnici također bi mogli zatražiti sudsko preispitivanje, uz objašnjenje da je zakon sastavljen na brzinu kako bi se našao u dnevnom redu parlamenta prije izvanrednih općih izbora koji su zakazani za 30. siječnja.

"Ne smatrate li da nije baš pametno, s obzirom na reputaciju parlamenta, da donosimo zakone o ovom pitanju u posljednjem trenutku?", upitao je zastupnik Adão Silva iz Socijaldemokratske partije desnog centra (PSD), koji je bio suzdržan na glasovanju. "Raspravu o eutanaziji ne treba požurivati", dodao je.

Pobornici legalizacije nestrpljivi su oko izglasavanja ovog prijedloga zakona jer se boje da bi se parlamentarna većina mogla okrenuti nakon nadolazećih prijevremenih izbora, raspisanih nakon što je manjinska socijalistička vlada na čelu s premijerom Antóniom Costom doživjela poraz na ključnom glasovanju o proračunu.

Portugalska komunistička partija (PCP) čvrsto je protiv dekriminalizacije eutanazije, dok je Liberalna inicijativa glasala za.

Dvije najveće stranke dale su svojim zastupnicima slobodu glasanja: sedam Socijalista glasalo je protiv zakona, a čelnik PSD-a Rui Rio glasao je za, suprotno velikoj većini iz njegove stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34