NAKON AUSTRIJE

Još jedna europska zemlja najavljuje uvođenje obveznog cijepljenja: ‘Promijenio sam mišljenje‘

Premijer Belgije smatra kako ne treba dopustiti da utjecaj relativno male skupine necijepljenih za zdravstveni sustav bude tako velik

Cijepljenje protiv covida-19

 Nicolas Maeterlinck

Belgijski premijer Aleksander de Croo razmatra uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19, iako je ranije govorio kako bi takva opcija bila nerealna, pogotovo za njega koji dolazi iz Liberalne stranke pa u načelu poštuje pravo svakoga da sam odluči hoće li se cijepiti ili ne.

De Croo je u razgovoru za tjednik De Zondag rekao kako je promijenio mišljenje jer su se promijenile i činjenice te da svatko mijenja stav kada se suoči s dobrim argumentima.

Premijer Belgije smatra kako ne treba dopustiti da utjecaj relativno male skupine za zdravstveni sustav bude tako velik. U Belgiji se cijepilo do sada oko 88 posto punoljetnih osoba, što znači da je tek nešto više od 10 posto onih punoljetnih koji nisu cijepljeni.

- Cilj je jasan: moramo cijepiti svakoga. Ako put prema obveznom cijepljenju može pomoći, onda bih ja želio tu mogućnost razmotriti - rekao je belgijski premijer, naglasivši kako takvu odluku ne može usvojiti vlada već parlament.

Zabrinjava omikron varijanta

Zanimljivo je da do ovakve najave dolazi u vrijeme kada brojke zaraženih u Belgiji značajno padaju, a broj hospitaliziranih nakon više od tri mjeseca je pao ispod 2000, dok je broj onih na intenzivnoj njezi oko 600. Broj umrlih dnevno je oko 35 osoba.

Te brojke su znatno manje od prijašnjih valova, ako se usporedi broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Belgijske vlasti to tumače upravo utjecajem cijepljenja.

image

Obavijest o obvezi nošenja maske u Bruxellesu

Nicolas Maeterlinck

Ono što i dalje zabrinjava, iako je još uvijek nepoznanica, brzo je širenje nove varijante, omikrona. Omikron sada u Belgiji vodi s 6:4 protiv delta varijante. Dakle, 60 posto zaraženih u Belgiji su zaraženi omikron varijantom, a 40 posto deltom. Iako se za sada čini da je omikron blaži od delta varijante, brzina širenja zabrinjava i Belgiju.

Osim prijedloga uvođenja obveznog cijepljenja, Belgija razmatra i mogućnost korištenja covid-potvrda samo prema pravilu G-1, što znači da će se priznavati potvrde samo za one koji su u potpunosti cijepljeni, dakle s tri doze, a ne više i za one koji imaju negativni test ili su preboljeli virus.

Ovu ideju podržavaju čak i oni politički krugovi koji nisu za uvođenje obveznog cijepljenja, ali mogućnost ulaska u restorane i kafiće, javne ustanove, kina i javni prijevoz samo za cijepljene značilo bi potpunu izolaciju necijepljenih, što je u praksi zapravo uvođenje obveznog cijepljenja.

Pooštrene mjere

Belgija je već uvela obvezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu koje stupa na snagu sljedeće godine. Oni koji se odbijaju cijepiti najprije će biti suspendirani, a potom i izbačeni s posla.

Bez obzira na pozitivni trend pada broja novozaraženih i hospitaliziranih, Belgija je uoči Božića postrožila mjere. One nisu tako stroge kao u susjednoj Nizozemskoj, ali su dovele do toga da je Bruxelles odlučio već zatvoriti Božićni sajam (koji se zbog političke korektnosti zove "Sajam Zimskih radosti").

Iako je odluka bila da se sajmovi i advent drže otvorenima, ali da se osigura poštivanje mjera poput one da najviše jedna osoba bude na jedan kvadratni metar, organizatori su procijenili da ne mogu osigurati poštivanje mjera pa su zatvorili. Zatvorena su kina i kazališta, a sportski događaji su dopušteni samo bez publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:05