SLIČNO KAO I HRVATSKA

JOŠ JEDNA SREDNJOEUROPSKA DRŽAVA KUPUJE BORBENE AVIONE Kao i Hrvatska, dvoume se između Gripena i F-16: 'Moramo zamijeniti ruske MiG-ove...'

F-16 i JAS 39 Gripen
 U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer / Profimedia

Slovačko ministarstvo obrane objavilo je u petak da razmatra kupnju američkih zrakoplova F-16 ili švedskih borbenih zrakoplova Gripen kojima bi zamijenila stare ruske zrakoplove MiG-29.

Ministarstvo je reklo da će vladi dostaviti analizu dviju opcija do 29. lipnja. Slovačka, članica NATO-a, ima s Rusijom ugovor o održavanju 12 zrakoplova MIG-29 do jeseni sljedeće godine.

Taj bi se ugovor možda morao proširiti čak i ako vlada odobri nove zrakoplove do kraja ove godine, jer je za isporuku novih zrakoplova potrebno 18 do 14 mjeseci.

"Obje opcije su dobre. Zrakoplovi F-16 su skupi i možda će se morati čekati njihova isporuka do 2023", rekao je Jaroslav Nad iz slovačkoga instituta za sigurnosnu politiku.

Susjedne Mađarska i Češka Republika već imaju zrakoplove Gripen, koje je proizveo Saab. Poljska ima zrakoplove F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin Corp. i možda će ih kupiti još.

Slovačka će za modernizaciju vojske do 2030. izdvojiti oko 6,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16