MISTERIOZNI SLUČAJ

Još jedna sumnjiva smrt u režiji Kremlja? Putinu je vodila financije za rat u Ukrajini, a sada je pala kroz prozor

Jankina nije prva visoka ruska dužnosnica koja je poginula u posljednjih godinu dana
 Mikhail METZEL/SPUTNIK/AFP

Marina Jankina, 58-godišnja djelatnica Ministarstva obrane Ruske Federacije, pronađena je mrtva u Sankt-Peterburgu, a lokalni mediji navode da je preminula nakon što je pala kroz prozor.

Jankina je vodila Sanktpeterburški ured Odjela za financijsku pomoć Ministarstva obrane Rusije.

Policija je njezino tijelo pronašla kod nebodera u Zamšinoj ulici u četvrti Kalinjinski, a u smrt se strovalila sa 16. kata.

Prema preliminarnim informacijama koje su objavili lokalni mediji, Jankina je živjela u zgradi kod koje je pronađena, a policija je rekla da nije isključila mogućnost da si je oduzela život.

Ured za odnose s javnošću Zapadnog vojnog okruga, okruga u kojem se nalazi Sanktpeterburški ured Odjela za financijsku pomoć Ministarstva obrane Rusije, potvrdio je da je Jankina bila djelatnica Ministarstva obrane.

Jankina je bila ključna figura u financiranju ilegalnog rata Vladimira Putina u Ukrajini kao voditeljica odjela za financijsku potporu Ministarstva obrane za Zapadnu vojnu oblast, koja je blisko uključena u diktatorovu invaziju, navodi Daily Mail.

Ruski mediji i kanal Mašand na komunikacijskoj platformi Telegram objavili su da su dokumenti i drugi predmeti koji su pripadali Jankinoj pronađeni na 16. katu nebodera pored kojeg je pronađeno njezino tijelo.

Jankina je prethodno radila u Federalnoj poreznoj upravi, a bila je i zamjenica ravnatelja Vijeća za imovinske odnose u Sankt-Peterburgu.

Ruski istražni odbor i tiskovna služba Zapadnog vojnog okruga ‘Fontanka‘ potvrdili su njezinu smrt i pokrenuli istragu.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na Twitteru je konstatirao da Jankina nije prva visoka ruska dužnosnica koja je poginula u posljednjih godinu dana.

Vijest o pogibiji Jankine došla je nekoliko dana nakon što je u ponedjeljak u selu Golikovo kod Moskve pronađeno tijelo 72-godišnjeg generala bojnika Vladimira Makarova, bivše zamjetnika ravnatelja Glavne uprave Ministarstva unutarnjih poslova Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije nekoliko tjedana Makarovu uručio otkaz.

Policija je ruskim državnim medijima rekla da si je Makarov oduzeo život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:04