NAKON UKIDANJA ZABRANE

JOŠ JEDNA VELIKA POBJEDA ZA ŽENE U INDIJI Prva žena se popela na svetu planinu: 'Ovo je još jedan korak u u zaustavljanju spolne diskriminacije'

 
Dhanya Sanal
 Dhanya Sanal Facebook

Jedna se žena popela na planinu u Indiji, kojoj je pristup zbog vjerskih razloga inače dozvoljen samo muškarcima.

Uspon Dhanye Sanal na vrh Agastya Mala u južnom dijelu indijske pokrajine Kerala prvi je nakon presude u studenom. Naime, lokalna se plemena protive tome da se žene uspinju na tu planinu zbog hinduističkog kipa koji se povezuje s celibatom.

Ova je 38-godišnjakinja za BBC rekla da ju lokalci i prosvjednici nisu zaustavljali. Zagovornici te ideje kažu da je ovo pobjeda u borbi protiv diskriminacije žena u Indiji.

Sanal dodaje da je bila spremna vratiti se u slučaju da ju loklano stanovništvo pokuša zaustaviti, no nitko ju nije pokušao spriječiti u njezinom naumu.

U studenom je lokalni sud u pokrajini Kerala presudio da se žene smiju penjati na taj 1.868 metara visok vrh. Sud je obrazložio da se ograničenja za penjanje onamo ne smiju postavljati na temelju spola, a sve se dogodilo nakon što je skupina žena predala sudu peticiju.

'Pomaknuli smo se jedan korak unaprijed u zaustavljanju spolne diskriminacije u Kerali', rekla je članica te skupine Divya Divakaran.

Agasthyakoodam je drugi najviši vrh u pokrajini Kerala. Visoki je sud odbacio tvrdnju lokalnog plemenskog stanovništva koje živi u podnožju te planine, da ova presuda vrijeđa njihova uvjerenja.

Oni tvrde da štuju kip Agastye i ne žene žene u blizini tog idola jer to znači 'nepoštivanje njegove odluke o celibatu'.

Radi se o vrlo strmom i kamenom terenu unutar duboke šume. Penjačima često treba i do tri dana kako bi došli do vrha.

'To je iznimno težak teren za koji je potrebna visoka fizička spremnost', rekla je Sanal, koja je bila jedina žena u skupini od 100 penjača. Dužnosnici su za BBC rekli da već ima više od 100 žena koje su se prijavile za penjanje na taj vrh u nadolazećim tjednima.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca su dvije žene u pokrajini Kerala ušle u povijest tako što su stupile u hinduistički hram u koji je ulaz ženama od 10 do 50 godina također zabranjen. Ta je zabrana izazvala brojne prosvjede u Kerali, a jednu od te dvije žene je svekrva napala i istukla zbog toga što je ušla u taj sveti hram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42