NE PADA MU NA PAMET

Još jedna zemlja odbila pakt Europske unije o migracijama i azilu: ‘Ne možete nam to narediti‘

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, pakt još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu

Robert Fico

 Sameer Al-doumy/Afp

Slovački premijer Robert Fico rekao je u utorak da neće implementirati nova migracijska pravila Europske unije u svojoj zemlji, što je znak nastavka napetosti oko tog pitanja unatoč postizanju dogovora nakon višegodišnjih pregovora.

"Nedvosmisleno kažemo da ne možete narediti zemlji da mora primiti, u slučaju Slovačke, do 300 migranata o kojima ne znate ništa ili platiti 20.000 eura za svakoga", rekao je Fico na konferenciji za novinare.

"To nije solidarnost, to je diktat", izjavio je Fico, dodajući da će njegova stranka Smer-SSD i slovačka vladajuća koalicija glasati protiv sličnih zakona u nacionalnom parlamentu.

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, pakt još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu.

Ranije je i Poljska odbacila pravila za raspodjelu izbjeglica i migranata koji ulaze mimo redovitih graničnih prijelaza između članica EU-a.

Mađarska se također usprotivila, rekao je glasnogovornik vlade prošli tjedan. Dodao je da Budimpešta smatra da takav sustav "nije izvediv".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06