EXTINCTION REBELLION

Još jedno remek djelo platilo ceh u velikoj pobuni, aktivisti pireom od zelenja zalili Van Goghovog ‘Sijača‘

Žestoko je reagirao novi talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano i najavio kazneni progon prosvjednika

Aktivisti ambijentalističkoga Posljednjeg naraštaja, talijanskog ogranka pokreta Extinction Rebellion, tijekom današnje akcije u Rimu

 Ansa/Zuma Press/Profimedia

Sada je i Sijač Vincenta van Gogha platio ceh u pobuni protiv globalnog zatopljivanja. Sliku izloženu u galerijskom prostoru Palače Bonaparte (koju je Napoléon I kupio mami u Rimu, na uglu Corsa i Mletačkog trga) pireom od zelenja zalili su danas aktivisti ambijentalističkoga Posljednjeg naraštaja (Ultima generazione), talijanskog ogranka pokreta Extinction Rebellion, koji se već nametnuo medijskom pozoru istovrsnim prosvjednim akcijama u nekim svjetskim muzejima odnosno galerijama.

Ti ambijentalisti i samim nazivima pokreta sugeriraju da će biti posljednji naraštaj ljudske vrste na Zemlji ako se čovječanstvo ne trgne i ne pobuni protiv svog istrebljenja uslijed klimatske katastrofe.

Četvero mladih prosvjednika su se zatim, po uobičajenom obrascu, dlanovima zalijepili za zid, odnosno klupu, glasno uzvikujući parole protiv korištenja ugljena i klimatskih promjena. Smjesta su intervenirali zaštitari, zatvarajući salu i istjerujući posjetitelje s izložbe.

Žestoko je reagirao i novi talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano, neovisni desničarski novinar (do 1995 neofašist). Sangiuliano je najavio kazneni progon prosvjednika u ovoj obznani svog ministarstva: "Napad na umjetnost je podao čin koji treba oštro osuditi. Kulturu, koja je temelj našeg identiteta, moramo braniti i štititi, nikako ne koristiti kao megafon za druge oblike prosvjeda. Nadalje, našu kulturnu baštinu moramo zaštititi baš od posljedica klimatskih promjena. Ova opetovana gesta stoga ne može proći kao legitiman izraz protesta".

On je naglasio: "Red je danas podsjetiti se da se zločini protiv kulturne baštine strogo kažnjavaju i da su počinitelji zakonom kažnjivi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:03