MATTIS U PARIZU

Još malo vremena za pobjedu nad IS-om u Siriji

 REUTERS

Rat u Siriji protiv skupine Islamska država "bit će dobiven, ali za to će trebati još malo vremena", ocijenio je u utorak u Parizu američki ministar obrane James Mattis.

Na konferenciji za tisak po završetku susreta s francuskom kolegicom Florence Parly, Mattis je izjavio: "Još uvijek smo angažirani u teškom sukobu".

"Ne varajte se", dodao je on. "IS je implodirao, ali su na izvjestan način pojačali svoje središte u trenutku kad kontroliraju samo dva posto teritorija od onog koji su kontrolirali ranije".

"U mjesecima koji će uslijediti nakon konačnog poraza IS-a, nastavit ćemo stvarati sigurnosne uvjete koji će ga spriječiti da se ponovno instalira", rekao je on.

Preuzevši riječ, Florence Parly je ocijenila da u Siriji "posao nije sasvim dovršen".

"Ostat ćemo umiješani tako dugo dok koalicija ostane umiješana na Levantu", dodala je ona. "Znamo kako je borba protiv terorizma teška borba, dugog daha. Napredak je ostvaren u ponovnom osvajanju teritorija koji je kontrolirao IS, ali se moramo i dalje uvjeravati da se ta borba protiv terorizma nastavi na djelotvoran način".

"Zato nam treba djelotvoran politički proces", zaključila je ona, s mogućnošću organiziranja izbora na kojima će svi Sirijci, uključujući milijune koji su pobjegli iz zemlje, moći sudjelovati.

Mattis je kazao u utorak da će SAD dokazati "nepokolebljivu odlučnost" u angažmanu u NATO-u.

"SAD je pokazao da će nastaviti dokazivati nepokolebljivu odlučnost u svojem angažmanu u Atlantskom savezu", izjavio je Mattis po završetku razgovora s predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

Podsjetio je na izreku "djela govore više od riječi", uoči ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu i u trenutku kad Donald Trump kritizira zemlje članice Saveza, posebno Njemačku, optužujući ih da su loše platiše i da se oslanjaju na SAD kako bi zajamčile sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2020 23:19