KARANTENA

JOŠ TRI ZARAŽENA NA KRUZERU NA KOJEM JE ŠESTERO HRVATA Koronavirus se širi brodom, najmanje 64 putnika ima simptome

 
 Kazuhiro NOGI / AFP

Još su tri putnika na japanskom kruzeru zaražena korona virusom, čime je ukupna brojka zaraženih porasla na 64, priopćilo je u subotu japansko ministarstvo zdravlja.

Kruzer Diamond Princess s 3.700 putnika i članova posade u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda.

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato rekao je u petak da je 41 putnik na kruzeru zaražen korona virusom uz 20 prethodno identificiranih slučajeva. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome, navodi ministarstvo zdravstva. Zaraženi pacijenti će se prevesti u bolnice u Tokiju i susjedne gradove .

Usred epidemije korona virusom koja je već usmrtila više od 700 osoba u Kini, japansko ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da je oko 279 od 3.700 putnika i članova posade testirano na korona virus.

Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti.

Stručnjaci navode da se virus može prenijeti kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, ali i širiti preko kontaminiranih površina.

Na kruzeru se nalazi i šestero hrvatskih državljana, a zasad nije poznato nalaze li se među zaraženima.

Raste broj umrlih

Broj umrlih od epidemije korona virusa u Kini povećao se na 717 nakon što se je u petak 81 osoba umrla u središnjoj kineskoj provinciji Hubei, objavila je zdravstvena komisija te provincije na svojoj internetskoj stranici.

Većina novih smrtnih slučajeva bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, u kojem je počela epidemija korona virusa.

Ta brojka veća od je broja ljudi - njih oko 650, koji su umrli od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu od 2002. do 2003. godine.

Osim toga, u provinciji Hubei službeno je registrirano novih 2.841 oboljelih osoba, čime je ukupan broj oboljelih veći od 34.000. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:25