VETERAN SOVETSKE INTERVENCIJE

'JOŠ UVIJEK JE ŽIV I TRAŽI POMOĆ' Ruski vojni pilot nestao prije 30 godina u Afganistanu želi se vratiti doma

 
 Wikipedia

Nestali ruski pilot, za kojeg se smatralo da je mrtav nakon što je njegov zrakplov srušen prije tri desetljeća tijekom sovjetske vojne intervencije u Afganistanu, pronađen je živ i želi se vratiti kući, prenosi Guardian.

Šef udruženja ruskih vojnih veterana Valerij Vostrotin rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti: "On je još uvijek živ, što je zapanjujuće i sada treba pomoć."

Ime pilota nije želio otkriti iz sigurnosnih razloga, ali zna se da je srušen 1987. godine, te da sada ima preko 60 godina. Mogao bi, pretpostavlja se, biti u Pakistanu, gdje su Afganistanci imali logore za ratne zarobljenike.

An Afghan Mujahideen demonstrates positioning of a hand-held surface-to-air missile.
Wikipedia

Tijekom afganistanskog rata između 1979. i 1989. oboreno je 125 sovjetskih zrakoplova, a kada se sovjetska vojska povukla, oko 300 vojnika vodilo se nestalima. Od tada je pronađeno 30 nestalih i većina se vratila svojim kućama.

Wikipedia

Poslovni dnevni list Kommersant piše da je samo jedan sovjetski pilot srušen 1987., Sergej Panteljuk iz južne ruske regije Rostov. On je zajedno sa zrakoplovom nestao nakon polijetanja iz zračne luke Bagram sjeverno od Kabula, koja sada služi kao američka zrakoplovna baza.

Panteljukova majka i sestra su još žive, a ima i 31-godišnju kći koja se rodila nekoliko mjeseci prije nego što je nestao, kako piše Komsomolskaja Pravda.

Inače, među nestalima ima i onih koji se ne žele vratiti. Ruski senator Franc Klincevič kazao je za RIA Novosti da je upoznao bivšeg sovjetskog vojnika u Afganistanu prije nekoliko godina koji mu nije želio reći ime, a ruski je govorio s poteškoćama i kazao je da je za njega prekasno da se vraća.

Novinska agencija AFP je 2015. objavila razgovor s bivšim sovjetskim vojnikom Bahretinom Hakimovim, koji je odlučio ostati u Afganistanu. Bio je teško ranjen i oporavio se uz pomoć lokalnog stanovnitva, te se preobratio na islam. "Ostao sam u Afganistanu jer su Afganistanci vrlo ljubazni i gostoljubivi ljudi", kazao je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:39