AUSTRIJSKI MONSTRUM

Josef Fritzl objavio jezive memoare, detaljno je opisao svoje zločine: ‘Znate, nije mi bilo lako...‘

‘Isprva je to bila samo igra uma koju sam igrao. A onda je ideja, koja mi se prije činila tako apsurdnom i monstruoznom, dobila oblik‘

Elisabeth, Josef Fritzl i podrum

 Profimedia/

Prošloga tjedna u Njemačkoj su, uz pomoć odvjetnice Astrid Wagner, objavljeni šokantni memoari uvrnutog silovatelja Josefa Fritzla, "Die Abgründe des Josef F" ("Ponori Josefa F."), u kojima je notorni seksualni prijestupnik otkrio je što mu je prolazilo kroz glavu dok je pune 24 godine u zatočeništvu držao vlastitu kćer s kojom je dobio sedmero incestuozne djece.

Podsjetimo, Fritzl, koji je zatvorio i seksualno zlostavljao svoju kćer Elisabeth, 2009. osuđen je na doživotni zatvor zbog incesta, silovanja, prisile, lažnog zatvaranja, porobljavanja i ubojstva iz nehaja jednog od svojih malodobnih sinova.

Njegova kći Elisabeth nestala je 1984. kad joj je bilo 18 godina, a tek 26. travnja 2008. otkrivena je u tajnom podrumu ispod očeve kuće u austrijskom Amstettenu.

Osvrćući se na svoje zločine koji su zgrozili svijet, Fritzl, danas 87-godišnjak, u knjizi piše: ‘U početku je to bila samo igra uma koju sam igrao. Ali naviknuo sam se. Ideja, koja mi se prije činila tako apsurdnom, tako monstruoznom, dobila je oblik... Jednoga dana znao sam što moram učiniti. Trebalo je samo pričekati pravu priliku... A onda je došlo to vrijeme, bilo je kišno, subotnje jutro kad je misao postala akcija".

Otac iz pakla detaljno je osmislio podzemni zatvor za svoju kćer - teška metalna vrata sakrio je iza police u svojoj radnoj sobi, a ista su se mogla otvoriti samo pomoću njemu poznate tajne šifre bez ključa. Elizabeth je pak slagao kako su vrata pod električnim naponom i će biti ubijena ako pokuša pobjeći.

image

Josef Fritzl

Helmut Fohringer/AFP

- Sljedećega jutra otišao sam na policiju i prijavio nestanak osobe. Jedan policajac sve je pažljivo zabilježio i rekao: ‘Ona ima više od 18 godina i može raditi što hoće - ovako Fritzl opisuje početak kćerina života u zatočeništvu, prenosi Daily Mail.

Elisabeth je, tvrdi dalje, natjerao da napiše pisma svojoj majci u kojima joj objašnjava kako treba provesti neko vrijeme daleko od kuće, a on je pak susjedima rekao kako mu je kći pobjegla i pridružila se kultu.

- Nije mi bilo lako... Glavom su mi neprestano kružile misli o tome što sam napravio. Stalno sam bio pod pritiskom. Nisam imao nikoga kome bih se mogao povjeriti. Morao sam gledati naprijed i nastaviti putem koji sam odabrao... Tjerao sam sve svoje probleme od sebe, inače bih poludio! Samo ponekad, kad sam bio sam, opsjedale su me crne misli. No odmah sam ih potiskivao, odvraćao si pažnju i razmišljao o nečemu drugome - piše Fritzl u šokantnim memoarima.

Njegovo zlostavljanje vlastite kćeri rezultiralo je rođenjem sedmero djece - troje je ostalo u zatočeništvu s majkom, a jedan dječak umro je od Fritzlove ruke svega nekoliko dana nakon rođenja. Monstrum je njegovo tijelo odložio u peć za spaljivanje, a ostalo troje odgajao je sa svojom suprugom Rosemarie.

Dok mu je kći bila u zatočeništvu, Fritzl je čak odlazio na duge odmore (jedna od destinacija bila je i Tajland), ostavljajući svoje žrtve u podrumu bez struje, okružene štakorima, kanalizacijom i trulom hranom.

U knjizi se pohvalio i činjenicom da je otac odrasloga sina, začetoga, prema njegovim riječima, u tajnoj vezi sa ženom iz Gane koja je danas, tvrdi, ugledna odvjetnica.

Pišući knjigu, Fritzl se također požalio kako su mu uskraćeni razumijevanje, suosjećanje, a možda i oprost. Nedavno je zatražio premještaj u normalan zatvor, no austrijski sudovi odbili to su odbili. Silovatelj Fritzl, inače bivši inženjer elektrotehnike, koji je prije šest godina promijenio prezime u Mayrhoff, sad navodno boluje od demencije, no odvjetnica Astrid Wagner to niječe.

- To nije istina, on je daleko od bespomoćnog starca. Pun je energije, ima snagu volje i odlučnost, nema kod njega ni traga demenciji - uvjerena je odvjetnica.

- Ja sam u biti dobra osoba i jednostavno ne mogu razumjeti zašto je moja supruga odlučila prekinuti svaki kontakt sa mnom - žali se Fritzl u jednom odlomku knjige.

Njegova kći Elisabeth i njezinih šestero djece danas imaju nove identitete te žive u malom austrijskom selu. Kuću im je uredila država postavivši oko nje visoku ogradu i sigurnosne kamere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:11