POSJET SARAJEVU

Josep Borrell bez posebnog učinka uvjeravao političare u BiH da surađuju

Tijekom službenog posjeta Sarajevu Borrell se sastao s čelnicima svih važnijih vladajućih i oporbenih stranaka

Josep Borrell

 Frederick Florin/AFP

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u srijedu političare u BiH na iskrenu suradnju kako bi se riješili postojeći problemi u toj zemlji no nema naznaka da je u tome uspio.

Tijekom službenog posjeta Sarajevu u sklopu regionalne mini turneje Borrell se sastao s čelnicima svih važnijih vladajućih i oporbenih stranaka u BiH s ciljem da uvjeri političare iz Republike Srpske da okončaju bojkot središnjih tijela državne vlasti te da bošnjačke i hrvatske političare potakne na postizanje dogovora o promjenama izbornog zakona.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon susreta s Borrellom potvrdio je kako su na dnevnom redu bile izmjene izbornog zakona u kontekstu rasprave o općem stanju u BiH.

"Spreman sam 24 sata raditi kako bi se ovaj posao završio", kazao je Čović dodajući kako ipak ne vjeruje u dogovor s predstavnicima bošnjačkih stranaka bude li se nastavilo razgovarati kao do sada.

Kazao je kako se nada da će posrednici EU-a u narednim danima ipak imati dovoljno sugovornika da bi se pregovori završili.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako je Borrell inzistirao na potrebi dogovora o izmjenama izbornog zakona.

"Tražio je da unesem dodatne napore da se konačno riješi pitanje izbornog zakona", kazao je Izetbegović, pojašnjavajući kako je Borrell uz to od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tražio da prekine blokadu rada tijela državne vlasti BiH kao i da odustane od donošenja secesionističkih odluka u parlamentu Republike Srpske.

"U tome je bio veoma uporan", izjavio je Izetbegović.

Dodik je pak novinarima kazao kako on ne blokira ništa nego da srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH samo inzistiraju na odlukama koje su u interesu Republike Srpske.

"Izetbegović iz svog nekog razloga nastoji homogenizirati politiku i svaliti sve na Republiku Srpsku i Milorada Dodika", kazao je Dodik, dodajući kako je Borrell prenio jasno stajalište EU-a da za BiH nema brzog puta ka članstvu u EU-u odnosno kako i ta zemlja da bi postala članicom mora ispuniti propisane kriterije i poštivati utvrđene standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 21:17