UVOĐENJE SANKCIJA

Josep Borrell: Europska unija će zbog puča sankcionirati vojni vrh u Mjanmaru

EU je u ponedjeljak pozvao na "deeskalaciju postojeće krize zahvaljujući trenutačnom ukidanju izvanrednog stanja"
Josep Borrell
 Johanna Geron

Europska unija u ponedjeljak je odlučila uvesti sankcije vojnom vrhu odgovornom za puč u Mijanmaru, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su uvesti ciljane sankcije protiv gospodarskih i financijskih interesa vojnih zapovjednika jer oni drže čitave dijelove gospodarstva i vlasnici su poduzeća u zemlji", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

"Postignut je politički dogovor o uvođenju sankcija vojnicima i pristupilo se formalnostima radi njihova donošenja", dodaje se iz diplomatskog izvora. "To može biti veoma brzo", ističe se.

EU je u ponedjeljak pozvao na "deeskalaciju postojeće krize zahvaljujući trenutačnom ukidanju izvanrednog stanja", na povratak civilne vlade i oslobađanje zatvorenika, među kojima je i bivša čelnica Aung San Suu Kyi.

Tri tjedna nakon puča koji se dogodio 1. veljače, stotine tisuća ljudi u ponedjeljak su prosvjedovale u Mijanmaru ponovo osudivši vojni udar i prkoseći hunti koja je prosvjednike upozorila da izlažu život "pogibli".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:46