TURNEJA PO BALKANU

Josep Borrell osuđuje ‘barbarsku‘ agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa

Josep Borrell

 Robert Atanasovski/AFP

Šef europske diplomacije osudio je u ponedjeljak u Skoplju "barbarsku agresiju" ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv naroda Ukrajine, potvrđujući da je Bruxelles sastavio četvrti val sankcija protiv Moskve.

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu.

"Moj posjet dolazi u kontekstu barbarske Putinove agresije protiv ukrajinskog naroda", rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

"Ruske snage nastavljaju pokretati napade zračnim projektilima i topničke udare, ciljajući civile, mirne susjede".

Rekao je da je više od 2,6 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje. "To je najveće kretanje stanovništva od kraja Drugog svjetskog rata".

"Putinov rat ne tiče se samo Ukrajine, on se tiče sigurnosti i stabilnosti cijelog europskog kontinenta. Tiče nas se svih", naglasio je.

U tom kontekstu, naglasio je Borrell, Bruxelles treba osnažiti proces proširenja i snažno vezati zapadni Balkan za EU.

Srbija i Crna Gora vode pregovore o pristupu EU-u već godinama, a unatoč zelenom svjetlu iz Bruxellesa, pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom još nisu počeli.

"Moramo početi formalne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je prije moguće", dodao je Borrell.

Premijer Sjeverne Makedonije kazao je da "geostrateška rupa u našem kutu Europe nije opcija, dodajući da je proširenje na zemlje zapadnog Balkana danas strateško i sigurnosno pitanje".

Borrell će u utorak posjetiti Albaniju a u srijedu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 16:05