SECESIONIZAM

Josep Borrell upozorio Dodika da EU neće tolerirati potkopavanje stabilnosti BiH

Borrell je upozorio kako ono što rade vlasti u Banjoj Luci potkopava sve napore da BiH postane članicom EU

Josep Borrell

 Frederick Florin/AFP

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će secesionističke aktivnosti koje vodi Republika Srpska ne samo blokirati europsku perspektivu za sve koji žive u BiH nego i primorati Uniju na odlučnu reakciju.

Borrell, koji bi u srijedu trebao doputovati u Sarajevo u sklopu regionalne mini turneje, uoči dolaska je Dodiku poslao posebno pismo u kojemu je istaknuo kako su neutemeljene njegove i tvrdnje drugih dužnosnika iz RS da je oduzimanje postojećih ovlasti države i njihovo prenošenje na entitetsku razinu sukladno Daytonskom sporazumu.

Borrell je na taj način komentirao odluke parlamenta RS da poduzme korake kojima bi se tom entitetu omogućilo preuzimanje ovlasti za imenovanje sudaca i tužitelja što je sada zadaća koju ima Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) kao i za uspostavu Agencije za lijekove na razini entiteta iako takva agencija već postoji na državnoj razini.

Dodik je najavio kako su to tek prvi koraci te kako će naredni biti da RS preuzme prikupljanje carina te ovlasti na području obrane i sigurnosti.

"Osim očitog nedostatka pravnog temelja, akcije koje je pokrenula Republika Srpska nose i važne posljedice za državu i za njene građane", stoji u Borrellovu pismu čiju je presliku objavio portal "Dnevnog avaza".

Borrell je upozorio kako ono što rade vlasti u Banjoj Luci potkopava sve napore da BiH postane članicom EU, a oštro je osudio i to što srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH od sredine prošle godine blokiraju njihov rad pokušavajući na taj način ishoditi ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina.

"Kada se dužnosnici iz RS vrate u državne institucije i osiguraju da one u cijelosti funkcioniraju, EU je spremna omogućiti smislen i intenzivan dijalog. Ukoliko do takvog dijaloga ne dođe a aktivnosti na demontaži državnih institucija se nastave EU neće imati drugog izbora nego početi razmišljati o uporabi svih drugih instrumenata iz svog okvira", napisao je Borrell, jasno aludirajući na moguće uvođenje sankcija.

Dodiku koji je poznat po svojim proruskim stajalištima poručio je i kako je nužno jedinstvo i stabilnost u Europi kojim će se usprotiviti agresiji na Ukrajinu kao činu bez presedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:37