DVOSTRUKO UBOJSTVO

Jozo Jasak za stravičan zločin u Grudama dobio jednu od najviši kazni u BiH

Do ubojstva je došlo nakon kratke svađe u lokalu nakon proslave sv. Stjepana

Mjesto ubojstva u Gorici kod Gruda

 Duje Klarić/CROPIX

Županijski sud u Širokom Brijegu osudio je u srijedu Jozu Jasaka na 31 godinu zatvora za dvostruko ubojstvo i dvostruko teško ranjavanje, počinjeno u ljeto prošle godine nedaleko Gruda, što je jedna od najviših sudskih presuda izrečenih za krvni delikt nakon rata u BiH.

Pedesetjednogodišnji Jasak nepravomoćno je osuđen jer je u mjestu Gorici kod Gruda 4. kolovoza prošle godine ubio Velimira Bušića (60), poznatog poduzetnika i vlasnika grudske tvrtke Vebuscha, te 34-godišnjeg Matu Grizelja.

Teško je ranio još dvije osobe, od kojih je jednoj amputirana potkoljenica. Do ubojstva je došlo nakon kratke svađe u lokalu nakon proslave sv. Stjepana. Jasak je nakon verbalnog obračuna otišao iz objekta do svoje kuće, te se vratio sa strojnicom i pucao po više ljudi. Nakon što je ispalio 16 hitaca svladali su ga drugi gosti lokala, nakon čega je na lice mjesta stigla policija koja ga je uhitila.

Sud u Širokom Brijegu je, osim uz ubojstvo, Jasaka osudio na višegodišnju zatvorsku kaznu i zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju, izazivanja opće opasnosti te nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Osuda za ubojstvo i izrečena kazna županijskog, zapadnohercegovačkog suda Jozi Jasaku od 31 godine zatvora jedna je od najviših izrečenih u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 07:31