BILJEŽE OGROMAN RAST

Jugoistoku Azije prijeti indijski scenarij: ‘Novi pandemijski val zapljuskuje nerazvijene zemlje‘

Stanje je zabrinjavajuće i u nekim pacifičkim otočnim zemljama koje upravo doživljavaju svoj prvi pandemijski val
Tajland
 Lillian Suwanrumpha/AFP

"Nije riječ samo o Indiji. Novi pandemijski val zapljuskuje nerazvijene zemlje", donosi u svom članku s tim naslovom Bloomberg upozoravajući kako se zemlje poput Laosa, Nepala i Tajlanda potencijalno suočavaju s indijskim scenarijem. Turističke meke na jugoistoku Azije, kao i neke zemlje u indijskom susjedstvu, bilježe značajne poraste u broju zaraženih u proteklih nekoliko tjedana, a zbog nedostatka opreme koja spašava život već šalju pozive upomoć svjesne da njihovi zdravstveni sustavi neće moći izdržati pritisak u slučaju velikog broja teško oboljelih.

Prošlog tjedna ministar zdravstva Laosa zatražio je medicinsku opremu, zalihe i lijekove nakon što se broj slučajeva u toj zemlji povećao za 200 puta u odnosu na prethodni mjesec. Nepal se suočava sa sve zakrčenijim bolnicama i smanjenim zalihama kisika. I tajlandske su bolnice pod pritiskom, a novi slučajevi su gotovo u potpunosti povezani s novom, zaraznijom inačicom virusa.

Stanje je zabrinjavajuće i u nekim pacifičkim otočnim zemljama koje upravo doživljavaju svoj prvi pandemijski val.

Iako brojke koje te zemlje bilježe nisu ni blizu indijskim, veliki porast broja slučajeva mnogo je dramatičniji, a to zabrinjava jer može doći do nekontroliranog širenja. "Jako je važno da shvatimo da se indijska kriza može dogoditi bilo gdje. To je veliki problem", izjavio je prošlog tjedna šef Svjetske zdravstvene organizacije u Europi Hans Kluge komentirajući razvoj situacije u zemljama u razvoju.

Gledajući promjenu u broju slučajeva novozaraženih u odnosu na prethodni mjesec Laos je u najlošijoj situaciji. Tamo je došlo do porasta od čak 22.000 posto, slijede Nepal i Tajland u kojima se broj slučajeva povećao za 1000 posto u odnosu na prethodne mjesece.

Na vrhu ove liste je i Butan iako je cijepio dobar dio populacije, zatim Trinidad i Tobago, Surinam, Kambodža i Fidži, u kojima crni postotak ima tri brojke. "Sve su zemlje u opasnosti. Čini se da će ova bolest postati endemska i nastaviti biti prijetnja svim zemljama u doglednoj budućnosti", izjavio je za Bloomberg epidemiolog s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, David Heymann.

Nagla erupcija slučajeva u Laosu koji je od početka pandemije do 20. travnja zabilježio tek 60 slučajeva i još nijednu smrt pokazuje da je u tim zemljama teško nadzirati granice. Sada je tamo više od tisuću aktivnih slučajeva. Naime, granice Laosa su praktički zatvorene, u glavnom gradu Vientianeu je naređen lockdown, a zabranjeno je putovanje između glavnog grada i provincija. No ilegalnih prelazaka očigledno ima. Vlada te zemlje zatražila je pomoć od Vijetnama i drugih susjeda. Nepal i Butan bilježe uglavnom uvezene slučajeve, a u Nepalu je zabilježena indijska varijanta virusa.

"Stanje je jako ozbiljno. Nove varijante zahtijevaju nova cjepiva i docjepljivanje već cijepljenog stanovništva, zbog njih će stavljanje pandemije pod kontrolu biti odgođeno. Zbog nedostatka sredstava siromašnije zemlje su u još gorem položaju", izjavio je Ali Mokdad, glavni dužnosnik i strateg za javno zdravlje sa sveučilišta u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:32